BiHDruštvoVijesti

HADŽIĆI Novi život za Kemala Čolu: Lift u domu donosi nadu i olakšanje

Hadžići, 28. juna 2024. godineKemal Čolo, mladić iz Hadžića koji je od rođenja vezan za invalidska kolica, konačno ima olakšanje u svakodnevnom životu zahvaljujući novom dizalu u svom domu. Izgradnju dizala omogućila je Općina Hadžići, čime je Kemalu i njegovoj porodici olakšan izlazak iz kuće i kretanje u svakodnevnom životu.

Kemal je od djetinjstva navikao na život s invaliditetom. Svaki izlazak iz kuće bio je izazov koji je zahtjevao pomoć i poseban plan. Njegova majka Elvira, boreći se s tim poteškoćama, zatražila je pomoć od Općine Hadžići u izgradnji dizala. Općina je prepoznala potrebu i ispunila obećanje, finansiranjem i koordiniranjem projekta.

“Veliko hvala načelniku Ejuboviću i Općini Hadžići na ovom gestu,” izrazila je zahvalnost Elvira Čolo. “Ugradnja lifta nam je olakšala život i naše svakodnevne potrebe. Za Kemala, čiji je svijet ograničen na ovu kuću, odlazak kod bake i u školu sada su mnogo jednostavniji. Zaista nemam riječi da se zahvalim.”

Načelnik Općine Hadžići, Hamdija Ejubović, istaknuo je važnost podizanja svijesti o potrebama osoba s invaliditetom i borbe protiv diskriminacije.

“Stalno moramo podizati svijest o odnosima prema osobama s invaliditetom. Nažalost, često su oni građani drugoga reda,” rekao je Ejubović. “Svi mi, u okviru svojih mogućnosti, možemo im olakšati i učiniti život podnošljivijim. Općina Hadžići, ovim projektom, daje svoj doprinos. Osim materijalne podrške, potrebna im je i moralna podrška, ljudska toplina i dobrota. Zato smo danas sa Kemalom i njegovom majkom Elvirom popili kafu.”

Izgradnja dizala je finansirana sredstvima Općine Hadžići u iznosu od 35.000,00 KM. Radove je izvelo preduzeće Seul Comerc. Kemal će ove jeseni postati učenik prvog razreda Srednjoškolskog centra Hadžići, a svi mu žele puno sreće u daljnjem obrazovanju i životu.

Ovaj primjer pokazuje snagu zajednice i važnost inkluzije. Zahvaljujući saradnji Općine Hadžići, lokalne zajednice i izvođača radova, Kemal Čolo i njegova porodica dobili su neprocjenjivu pomoć koja će im olakšati život i otvoriti nove mogućnosti.

Slični članci

Back to top button