BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicPrivredaVijesti

“Granit” miriše na aferu: Kompanija Lake nije uplatila novac, rok istekao!

Iz Vlade HNK su za Vijesti potvrdili da “rok neće biti produžen”! Od 1. jula eksploatacija kamena iz Granita je nezakonita!

Danas ističe rok od šest mjeseci, kojeg je Vlada HNK dala sarajevskoj kompaniji ‘Lake’ da na račun jablaničkog Granita uplati 20,5 miliona KM.

Je li novac uplaćen, pitali smo stečajnog upravnika ‘Granita’ Abida Šarića?

 Nije još položen novac, kaže Šarić i kreće sa izgovorima: “Zato što Granit još nije dobio dozvolu za eksploataciju”.

Sumnjajući u dobre namjere, Šarića smo prije šest mjeseci na potpisivanju ugovora pitali – šta ako novac ne bude uplaćen i dozvole ne butu ishodovane, na što je ljutito odgovorio:

– Šta ako, to je varijanta o kojoj neću da razmišljam i nemam za nju plan. Što odmah crno? Ako budemo ovako efikasni možemo završiti i prije šest mjeseci.

No, proces nije završen ni prije, niti za punih šest mjeseci, a Šarić danas ima nove izgovore.

“Imamo problem sa promjenom namjene šumskog zemljišta, odnosno Federalno ministarstvo treba da izda saglasnost za promjenu namjene, a zbog odluke Ustavnog suda po žalbi gospodina Ademovića na odluku o dodjeli zemljišta u Varešu, pa je suspendovana odnosno stavljena van snage odluka Vlada FBiH o načinu dodjele itd… Tako da smo sada u tom problemu”, kaže Šarić.

Međutim, odluku po žalbi Kemala Ademovića, Ustavni sud BiH objavio je 31. maja, pa se postavlja pitanja kako to ni punih pet mjeseci Šarić i navodni partner nisu uspjeli okončati proces? Odluka Ustavnog suda poslužila im je kao novi izgovor s kojim od Vlade HNK traže produženje roka.

“Treba da produži, jer to su objektivne okolnosti. Mi smo što se tiče Granita, ispunili sve što smo mogli, predali smo svu dokumentaciju i poslali. Međutim, problem je što je tražen dokument koji nije blagovremeno dostavljen”, kaže danas Šarić.

S druge strane, iz Vlade HNK su za Vijesti.ba potvrdili da “rok neće biti produžen”! A s obzirom da je i koncesija bila uslovna, to praktično znači da će od 1. jula svaka eksploatacija kamena iz Granita biti nezakonita!

U Ugovoru s Vladom HNK, u članu 5. Se navodi da je “koncesionar obavezan da u roku od šest mjeseci od dana zaključenja Ugovora dostavi Ministarstvu privrede HNK dokaz da je strateški partner društvo Lake d.o.o Sarajevo izvršio investiranje za potrebe izmirenja potvrđenih stečajnih potraživanja, neizmirenih dugova stečajne mase i neizmirenih troškova stečajnog postupka, iznos ne veći tj. iznos investicije koji ne može preći 20.533.813,84 KM”.

U slučaju da koncesionar ne izvrši obaveze u roku iz ovog člana, Ugovor o koncesiji prestaje.

Godine nelegalne eksploatacije

Podsjetimo, kamen gabar kao najvrjedniji resurs ove kompanije se eksploatiše godinama bez da se plaća koncesija, pa od njegove prodaje koristi nemaju ni Općina, ni kanton. Odluku o količinama i cijeni po kojoj se prodaje svojevoljno donosi Uprava na čijem je čelu stečajni upravnik.

O kompaniji “Lake” kao spasiocu “Granita” se priča već duže od godinu dana, ali stečajni upravnik ili strateški partner svaki put pred istek roka nađu novi kreativan i neplanirani problem. Tako je i ovoga puta. Cilj je bio samo dobijanje koncesije, koja od kraja ovog mjeseca više ne vrijedi. Ukoliko bi se eksploatacija nastavila, ona bi bila nezakonita, a s obzirom da su na takav način iz “Granita” već izvučeni milioni konvertibilnih maraka, krajnje je vrijeme da se u priču uključi i nadležno tužilaštvo.

S.Ć

Vijesti.ba

Slični članci

Back to top button