BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicSvijetVijesti

STRUJNI ŠOK U REGIJI! Hidroelektrane EPBiH u pogonu, termoelektrane postepeno se vraćaju!

– Premda još tačni razlozi raspada sistema nisu poznati, pretpostavlja se da je uzrok preopterećenja na interkonektivnim 400 kV dalekovodima u Regionu, njihovi ispadi i prenošenje poremećaja na sistem BiH.

U toku su aktivnosti na restauraciji sistema, prosljeđivanju napona hidroelektranama i termoelektranama i koordiniranim aktivnostima sa operatorom sistema (NOS BiH) na uključivanju objekata visokonaponske mreže u BiH i njihovim povezivanjem sa susjednim sistemima – naveli su iz Elektroprivrede BiH.


Izvršni direktor Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) Ivan Asanović zvanično je kazao “Vijestima” da je usljed poremećaja regionalnih razmjera došlo do nestanka napona u na teritoriji cijele Crne Gore, osim sjevera, kao i do ispada i beznaponskih stanja većih razmjera došlo je i u zemljama okruženja – Albanija, BiH i značajan dio Hrvatske.

– Uzrok još nije poznat, a CGES u saradnji sa kolegama iz okruženja radi na rješavanju problema i obezbjeđenju napajanja enenergijom svih potrošača u Crnoj Gori – rekao je Asanović.

Zbog ispada na mreži bez napajanja električnom eneregijom je skoro cijelo područje Crne Gore, saopšteno je iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS).

Iz CEDIS-a su kazali da je struja nestala zbog ispada na mreži Crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES). Električna energija se vratila u dio Podgorice.

Kako prenose regionalni mediji bez struje su i veći dio Dalmacije i značajan dio Bosne i Hercegovine, uključujući i Sarajevo, Zenicu i Banja Luku.

“Slobodna Dalmacija” piše da su bez struje ostali Split, Šibenik, Omiš, Makarska, Dubrovnik, Zadar i brojna hrvatska ostrva.

Albanski “Gazeta shqiptare” javlja da su i brojni gradovi u toj državi ostali bez struje, uključujući Tiranu, Drač, Skadar, Sarandu… – prenosi avaz.ba.

Slični članci

Back to top button