BiHHercegovinaVijesti

Meteorolozi objavili prognozu do 4. jula

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je srednjoročnu prognozu, za period od naredne dvije sedmice, do 4. jula ove godine.

Kako su istakli, proteklu sedmicu obilježili su dani s visokim dnevnim temperaturama zraka.

“Kulminaciju ovog toplotnog vala očekujemo u petak, kada bi temperature ponegdje mogle biti iznad 40°C. U dane vikenda, nešto niže temperature u odnosu na petak, ali i dalje dovoljno visoke da ugroze zdravlje, prvenstveno osjetljivim osobama.

Atmosfera neće biti posve stabilna, tako da je moguća pojava lokalnih pljuskova. Osim više oblaka, na nebu će i dalje biti primjetna veća količina pijeska iz Afrike.

Početkom sljedeće sedmice (24.juna), visoke temperature zamijeniće blago osvježenje i padavine. Više nestabilnosti prognozira se u Bosni”, navodi FHMZ.

Minimalne temperature zraka varirat će između 16°C i 21°C u Bosni, na jugu Hercegovine do 23°C. Najviše dnevne temperature između 35°C i 40°C, lokalno moguće i do 42°C.

U periodu od 28. juna do kraja mjeseca izgledna je kratka stabilizacija vremenskih prilika. Početkom narednog mjeseca, prema trenutnim prognoznim modelima slijedi novo naoblačenje s kišom i mjestimično obilnijim pljuskovima. Nestabilno razdoblje potrajaće do kraja sedmice (5. juli).

Jutarnja temperatura u Bosni uglavnom između 14°C i 19°C, u Hercegovini do 21°C. Najviša dnevna temperatura od 27°C do 32°C, jugu zemlje do 34°C.

Slični članci

Back to top button