DruštvoHercegovinaVijesti

Ministar MUP-a HNK o dronu na stadionu u Vrapčićima

Na današnoj sjednici Skupštine HNK,  jedno od vijećničkih pitanja bilo je i ono upućeno ministru unutrašnjih poslova, Mariju Mariću, o tome kako sankcionirati lažne vijesti poput onih o oštećivanju travnjaka na stadionu u Vrapčićima.

Ministar je izišao na govornicu dati odgovor na ovo pitanje. Njegov govor prenosimo u cjelosti.

Kako spriječiti širenje lažnih vijesti?

“Zastupnik je spomenuo termin “širenje lažnih vijesti”, što je propisano u Zakonu o javnom redu i miru. Po definiciji, to je iznošenje ili prenošenje lažnih tvrdnji kojima se remeti javni red, mir i spokojstvo građana. Pitanje je bilo kako možemo prevenirati i sankcionirati takve radnje.

Ovo je samo vrh ledenog brijega. U kaznenom zakonu postoji djelo izazivanja narodnosne, rasne, vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti, u kojem slučaju inkriminaciju čini onaj koji raspaljuje netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima koji žive u Federaciji. Kvalificirani teži oblik djela je kad se to čini zlouporabom položaja itd.

MUP je od početka pozivao na razum i smirivanje strasti, te odgovorno ponašanje. Činjenica je da se u jednom trenutku ovo otelo kontroli”, komenirao je s govornice Marić.

HNK je siguran kanton

“Moram ponoviti da je osjećaj sigurnosti na kraju dana subjektivan jer su mediji ti koji su kreirali klimu koja nikome nije odgovarala. Ja i dalje odgovorno tvrdim da, prema objektivnim parametrima, stanje sigurnosti nije ugroženo niti je ikada bilo. Čak bih se usudio reći da su sve afere koje su skovane i formirane bile lažne i gotovo nepostojeće, što je odvuklo pažnju s nekih drugih stvari. Nije moj mandat da se time bavim, ali moram kazati da gledam posljedice.

Ovo djelo i prekršaj koji sam spomenuo na početku, kao i ovo kazneno djelo, predstavljaju jedan opsežan oblik kriminaliteta kojem je očito vrijeme da se posveti veća pažnja. Ovo nije prva situacija do koje je došlo; možda je veći problem što se vremenom ovaj efekt raspline i nestane, ali činjenica je da u javnom prostoru ostaje kao takav. Pretrage putem ključnih riječi i slično dovode do formiranja stanja koja se mogu kasnije ponovno evocirati i vratiti. Put da se to presječe je iznošenje činjenica.

Problem je što da bismo iznijeli činjenice i do njih došli, potrebno je određeno vrijeme i unutar tog vakuuma događa se sve ono što želimo izbjeći” upozorava.

Mijenja se definicija javnog mjesta

“Na planu MUP-a, u normativnom dijelu, su izmjene i dopune Zakona o javnom redu i miru. Osim ostalih promjena, 90 posto njih se odnosi na povećanje iznosa kazni koje će biti izricane za pojedine prekršaje, te uvođenje odnosno proširenje definicije javnog mjesta, kada će se javnim mjestom smatrati i sredstva javnog informiranja, društvene mreže i sredstva javne komunikacije.

Mislim da je ovo pitanje više nego aktualno u današnje vrijeme i samo po sebi se nametnulo. Sada ćemo ga samo na ovakav način i opismeniti.

Što se tiče situacije na travnjaku u Vrapčićima, izdvojio sam zaključak nalaza koji je uradio Centar za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja Odjela za kemijsko, toksikološka, fizikalna ispitivanja, istraživanja i vještačenja Federalne uprave policije.

Glasi ovako: “U ispitivanom uzorku travnjaka nisu prisutne agresivne hemijske supstance mineralnog porijekla, kiseline ni baze. Nisu prisutni tragovi zapaljivih tekućina, ulja, nafte ni drugih derivata, kao ni hemijski spojevi kakvi se koriste za uništavanje korova, odnosno herbicidi. Nije utvrđeno prisustvo drugih hemijskih sredstava koja bi mogla prouzročiti oštećenje travnjaka…”

S ove pozicije mislim da ne treba posebno obrazlagati, svi možemo vidjeti gdje smo bili dovedeni planski ili kako drugačije nazvati vijesti koje su u datom trenutku puštene vani. Ovo je samo jedan u nizu takvih slučajeva, završio je svoje izlaganje Marijo Marić, ministar unutarnjih poslova HNK.”

Hercegovina.info

Slični članci

Back to top button