BiHDruštvoHercegovinaKonjicSvijetVijestiZabavaZanimljivosti

Rafting i povijest: Konjic oduševio sudionike Evropskog prvenstva i Titovim bunkerom

Konjic, 15. juna 2024. godine: Evropsko prvenstvo u raftingu Konjic 2024. završeno je sinoć spektakularnom ceremonijom dodjele nagrada na kojoj su proglašeni najbolji timovi nakon tri dana takmičenja na rijeci Neretvi. Ovaj izuzetan sportski događaj okupio je 30 ekipa iz 12 zemalja koje su se borile za titulu u disciplinama slalom, RX i spust.

VIDEO by Dino MUHIBIC / novikonjic.ba

Delegacija Svjetske rafting federacije (WRF), uz sudije i sudionike prvenstva, imala je danas jedinstvenu priliku posjetiti strogo čuvanu tajnu iz vremena bivše Jugoslavije – Titov bunker. Ova fascinantna tura omogućila im je da urone u bogatu povijest i dožive jedno od najimpresivnijih građevinskih poduhvata svog vremena.

Titov bunker, smješten duboko u planini Zlatar, građen je u razdoblju od 1953. do 1979. godine kao sklonište za najviše vojne i političke dužnosnike u slučaju nuklearnog rata. Impresivna građevina s više od 6.500 kvadratnih metara prostora, dizajnirana da pruži autonomiju i sigurnost do šest mjeseci, ostavila je dubok dojam na sve posjetitelje. Izražena je oduševljenost ovim posjetom i zahvalnost na prilici da se upozna dio povijesti koji povezuje prošlost i sadašnjost.

Današnjim aktivnostima u potpunosti su završene sve manifestacije vezane uz uspješno održano Europsko prvenstvo u raftingu u Konjicu. Organizatorima i ekipama još jednom izražavamo čestitke, a pobjednicima posebne! Srdačan poziv da opet posjetite Konjic i našu divnu domovinu Bosnu i Hercegovinu!

Slični članci

Back to top button