BiHDruštvoVijesti

Penzioneri, moguće da dobijete jednokratnu pomoć ove godine

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić i zamjenici premijera Toni Kraljević i Vojin Mijatović te federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić održali su danas sastanak s predstavnicima dva saveza udruženja penzionera u Federaciji BiH, koje su predvodili Redžo Mehić i Ivan Kožul, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Sastanak je održan u sjedištu Vlade, a prisustvovali su i predstavnici Federalnog zavoda PIO/MIO.

Tema razgovora bila je poboljšanje položaja penzionera u Federaciji BiH, a poseban naglasak stavljen je na upućene zahtjeve ove populacije.

Moguća jednokratna pomoć penzionerima ove godine

Nakon razmatranja prioritetnih zahtjeva penzionera, zaključeno je da će Vlada Federacije BiH raditi na iznalaženju najboljih mogućih rješenja s ciljem da se u federalnom budžetu za ovu godinu osiguraju sredstva za isplatu jednokratne finansijske podrške penzionerima.

Također, u skladu sa iskazanim opredjeljenjem Vlade, bit će poduzete aktivnosti na povećanju sredstava namijenjenih za banjsko liječenje penzionera, što je važan segment u osiguranju zdravstvene podrške ovoj kategoriji stanovništva.

Kad je riječ o izmjenama zakonskih rješenja u oblasti penzijsko-invalidskog osiguranja, zaključeno je da će o ovom pitanju biti nastavljen razgovori predstavnika penzionera te resornog federalnog ministarstva i Federalnog zavoda PIO/MIO, a s ciljem sagledavanja svih mogućnosti radi poboljšanja cjelokupnog sistema PIO.

Također, potvrđen je nastavak aktivnosti na formiranju vijeća penzionera Federacije BiH, čija uloga bi bila vođenje zajedničke djelatnosti socijalnih partnera te afirmacije i zaštite prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja, kao i razvijanja socijalnog dijaloga u ovom segmentu. U skladu sa zaključcima sa posljednje sjednice Vlade Federacije BiH, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike u roku od tri mjeseca će sa predstavnicima Saveza udruženja penzionera/umirovljenika u FBiH i Saveza kantonalnih udruga umirovljenika/penzionera u FBiH usaglasiti tekst sporazuma o osnivanju ovog vijeća, koji će dostaviti Federalnoj vladi na razmatranje.  

vladafbih

Slični članci

Back to top button