DruštvoKonjicKulturaMagazinVijesti

Predstavljeni rezultati projekta “Mladi heroji – Osnaživanje mladih u BiH na nivou zajednice”

U okviru obilježavanja Dana grada Konjica učenici Srednje škole Konjic predstavili rezultate projekta pod nazivom “Mladi heroji – Osnaživanje mladih u BiH na nivou zajednice”

Učenici Srednje škole Konjic, koji su od početka 2023. godine uključeni u projekat pod nazivom “Mladi heroji – Osnaživanje mladih u BiH na nivou zajednice”, koji se provodi u 10 škola iz 8 lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini, u okviru obilježavanja Dana grada Konjica predstavili su aktivnosti kojima su dali svoj doprinos zajednici i školi u kojoj se obrazuju.

Projekat u Konjicu implementira Udruženje izbornih zvaničnika u BiH uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Republike Češke, organizacije AGORA CE i Grada Konjica.

– Uspješno smo finalizirali projekat u Konjicu i zaista nam je drago što su učenici, uz mentorstvo profesorice Sanje Maksumić, izabrali dva mini projekta koja mnogo znače i školi i zajednici. Nakon provedenih pripremnih aktivnosti, koje su podrazumijevale obuku učenika, učenici su imali zadatak detektovati određene nedostatke u svom okruženju, koje bi svojim angažmanom mogli otkloniti. Za aktivnosti u sklopu projekta odabrali su da omoguće bolju vidljivost u učionicama, prilikom korištenja pametnih tabli, postavljanjem zastora, i da rekonstruišu i urede klupe za pacijente ispred Doma zdravlja i Opće bolnice Konjic – kazao je Ernes Jusović‚ direktor Udruženja izbornih zvaničnika BiH, koji se zahvalio Gradu Konjicu i gradonačelniku Ćatiću, što je bio inicijator uključivanja lokalnih zajednica u projekat “Mladi heroji” koje Udruženje provodi.

-Mi vjerujemo da je uvijek dobro da uključujemo mlade u javni život sa njihovim svježim idejama, jer su tada svi na dobitku – kazala je Magda Posednikova, predstavnica organizacije AGORA CE iz Republike Češke, koja je čestitala učenicima na iskazanom interesu i kreativnosti, naglašavajući kako se nada da je realizovani projekat dobar početak saradnje sa Gradskom upravom Konjic i Srednjom školom Konjic.

– Čestitam mladim Konjičanima na prepoznavanju onog što mogu sami uraditi u zajednici i njihovom angažmanu, što nam dokazuje da imamo mlade progresivne snage, koje mogu biti aktivni članovi društva, koje će činiti ljepšim i boljim. U odrastanju shvatiti bit djelovanja u zajednici i vrijednosti doprinosa, koji svaki pojedinac može dati, mislim da je od izuzetne važnosti prije svega na oblikovanje ličnosti i lični razvoj, zato ovaj projekat ima višestruku vrijednost – kazao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić, zahvaljujući se Ambadasi Republike Češke na podršci , kao i svim učesnicima projekta.

Učenici Bakir Bahtijar i Emina Didik, koji su predstavili projekat, naglašavajući kako im je bilo zabavno i izazovno učestvovati u projektu, koji je poučan i koristan, kazali su da su sretni što su imali priliku biti dio promjena u zajednici i što su pokazali da mladi nisu pasivni.

-Posebna vrijednost u ovim aktivnostima koje smo proveli, u kojima je učestvovalo više od dvadeset učenika je timski rad, na što smo posebno ponosni. Mladi su spremni na akciju, samo im trebamo pružiti šansu – naglasila je mentorica, profesorica Sanja Maksumić, zahvaljujući se svima na podršci u realizaciji projekta ”Mladi heroji”.

Grad Konjic

Slični članci

Back to top button