SportSvijetVijesti

Veliko finale na Wembleyju: Borussija protiv neumoljivog Reala

UEFA Liga prvaka završava večerašnjim njemačko-španskim finalem na Wembleyju u kojem će za “ušati” pehar bitku voditi Borussija Dortmund i Real Madrid.

Borussija je tek treći put u finalu takmičenja, prvi put poslije 2013, također na Wembleyju (poraz od Bayerna), dok je u Madrid jedan od rekordnih 14 naslova evropskog prvaka stigao prije dvije godine.

Njemački tim je jedno finale Lige prvaka dobio, jedno izgubio, a Real Madrid koji ima 17 finala izgubio je samo tri, posljednji 1981. godine. Kraljevi su dobili svako od posljednjih osam finala u elitnom klupskom takmičenju.

Duel na Wembleyju bit će ukupno peti finalni okršaj predstavnika Njemačke i Španije. Obje države imaju po dvije pobjede. Bayern je 1974. savladao Atletico Madrid i Valenciju 2000. godine, dok je Real bio bolji od Frankfurta 1960. i Bayer Leverkusena 2002. godine.

Finale u Londonu značit će oproštaj Marca Reusa od dresa Milionera, a na drugoj strani Toni Kroos će zavšiti uspješnu eru u Madridu, a poslije EURO-a u Njemačkoj i karijeru. Veznjak Reala igrao je u finalima 2016, 2017, 2018. i 2022. godine.

Real favorit

Na putu do finala Dortmund je eliminirao PSV, Atletico Madrid i PSG, a Realove prepreke bili su Leipzig, Manchester City i Bayern.

Tim Carla Ancelottija osvojio je špansko prvenstvo u velikom stilu, sa samo dva poraza, oba od gradskog rivala Atletica.

Borussija Dortmund i Real Madrid u svojoj historiji imaju 14 međusobnih utakmica. Tri pobjede slavili su Nijemci, pet mečeva je završeno remijem, a šest puta radovao se kraljevski klub.

Utakmicu u Londonu Real dočekuje kao veliki favorit, a jasno je da će ekipa Edina Terzića morati igrati gotovo savršen meč ako želi postati prvak Evrope.

U duelu sa španskim timovima Borussija ima 12 pobjeda, 12 neriješenih rezultata i 14 poraza, a Real u okršaju s Nijemcima ima 41 pobjedu, 16 remija i 24 poraza.

Bogate finansijske nagrade

Pobjedniku finalnog meča pripada nagrada od 20 miliona eura, poraženi finalista će dobiti 15,5 miliona eura.

Borussia Dortmund uoči finala ima zagarantovanih 102 miliona eura prihoda, a Real Madrid vrtoglavnih 118,5 miliona eura.

Slovenci vode meč

Glavni sudija utakmice bit će Slovenac Slavko Vinčić. Njemu će asistirati sunarodnici Tomaž Klančnik i Andraž Kovačić, a četvrti arbitar je François Letexier iz Francuske.

Novi format Lige prvaka

Finale na Wembleyju značit će i kraj Lige prvaka kakvu poznajemo. Od naredne sezone (2024/25) kreće novi format, sa 36, umjesto dosadašnjih 32 kluba i sa ligaškom umjesto grupne faze.

Slični članci

Back to top button