BiHDruštvoHercegovinaKonjicKulturaVijestiZanimljivosti

Talentovane Konjičanke: Mostovi između tradicije i savremenosti

Projekt “Kulturne rute iz perspektive mladih” svečano je zaključen manifestacijom održanom u Centru za kulturu u Mostaru 27. maja 2024. godine.

Organizatori projekta – Vijeće mladih Grada Konjica, Vijeće mladih Grada Mostara, Vijeće mladih općine Jablanica i Vijeće mladih općine Čitluk, uz podršku predsjednice Vlade HNK-a Marije Buhač i ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a Adnana Velagića, fokusirali su realizaciju ovog edukativnog projekta na “razvoj ličnosti u domeni kulture, sporta, estetike, etike, ekologije, duhovnosti, humanističkih vrijednosti, te personalne i društvene odgovornosti” mladih sudionika.

Tokom manifestacije dodijeljene su vrijedne nagrade srednjoškolcima koji su sudjelovali u projektu i kreativno odgovorili na temu literarnog i likovnog konkursa “Kulturne znamenitosti svog grada opisujem i slikam cijelim svojim bićem”.

U zadanom roku na konkurs su pristigli radovi koji su perom i kistom oslikali ljepote našeg grada, a za selekciju i odabir najboljih radova zaduženi su bili članovi komisije: Halida Dlakić, profesorica povijesti, Minela Padalović, profesorica bosanskog jezika i književnosti te Vedat Mujak, profesor likovne kulture.

Rezultati literarnog natječaja:

  1. Lamija Macić, II. razred matematičko-informatičke gimnazije
  2. Azra Agić, IV. razred ugostiteljsko-turističke škole
  3. Lejla Prevljak, I. razred matematičko-informatičke gimnazije

Rezultati likovnog natječaja:

  1. Minela Kezo, I. razred opće gimnazije
  2. Delila Kovačić, I. razred matematičko-informatičke gimnazije
  3. Ilhana Hajduk, III. razred matematičko-informatičke gimnazije

Osim toga, u okviru glavnih aktivnosti projekta bili su organizirani i turistički izleti kroz koje su se mladi sudionici međusobno ugostili, razmijenili vrijedna iskustva te posjetili povijesno-kulturne znamenitosti Konjica, Jablanice, Mostara i Čitluka.

Važno je istaknuti da su neki od literarnih i likovnih radova, kao i detalji s turističkih izleta, uvršteni u štampanu brošuru pod nazivom “Kulturne rute iz perspektive mladih”.

Izražavamo zahvalnost organizatorima i sponzorima projekta, a nagrađenim učenicama srdačne čestitke. Ovaj projekt je pokazao da mladi u Konjicu, Mostaru, Jablanici i Čitluku imaju veliko zanimanje za kulturu i povijest svojih gradova i regije te da su spremni aktivno sudjelovati u očuvanju i promociji kulturnog nasljeđa.- saopćeno je iz Srednje škole Konjic.

Slični članci

Back to top button