BiHBiznisDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicPrivredaVijesti

Dani otvorenih vrata za javnost za razgovor o izgradnji Tunela Prenj

Organizovat će se tri događaja za zainteresovane građane i organizacije na kojima će biti moguće raspitati se o projektu i dobiti povratne informacije o nalazima procene uticaja na okoliš i društvo.

U Konjicu, Jablanici i Mostaru održat će se Dani otvorenih vrata za projekat Koridor Vc u sklopu javnog objavljivanja Studije o procjeni uticaja na okoliš i društvo (ESIA): Konjic (Ovčari) – Tunel Prenj – Mostar sjever, kako bi se svim zainteresiranima omogućilo da dobiju relevantne informacije i postave pitanja o projektu i specifične nalaze ESIA.

Dani otvorenih vrata će pružiti mogućnost za javnost da stekne uvid u projekat izgradnje autoceste. Predstavnici JP Autoceste FBiH, EBRD, autori Studije o procjeni uticaja na okoliš i društvo, te projektanti, će biti na raspolaganju da razgovaraju o tehničkim aspektima i nalazima Studije. Pozivaju se svi zainteresovani pojedinci i organizacije da prisustvuju konsultativnim sastancima u bilo koje vrijeme od 9:00 do 17:00 sati, 5., 6. i 7. juna, u opštinskim salama u Konjicu (5. juni) i Jablanici (6. juni) i sali JU Kulturni centar Mostar sjever u Mostaru (7. juni).

Cilj Dana otvorenih vrata je osigurati maksimalnu transparentnost i angažman zainteresovanih strana i objavljivanje informacija u vezi sa ovim važnim infrastrukturnim projektom za Bosnu i Hercegovinu, čineći ga razumljivim građanima uključenih općina i drugim zainteresiranim stranama.

Studija o procjeni uticaja na okoliš i društvo je javno dostupna na lokalnom i engleskom jeziku na web stranici JP Autoceste FBiH i web stranici EBRD-a.

Štampani primjerci su dostupni i u: JP Autoceste FBiH Uredi u Mostaru, Sarajevu, Gradu Konjicu, Općini Jablanica, Gradu Mostaru i Uredu EBRD-a u Sarajevu.

Više informacija dostupno na linku.

Dionica autoceste Konjic (Ovčari) – Tunel Prenj – Sjeverni Mostar dio je Koridora Vc, koji je dio jezgrene mreže Zapadnog Balkana i uspostavljen je kao produžetak Transevropske transportne mreže (TEN-T) u zapadnoj Balkan.

Koridor Vc je ključna autocesta koja povezuje BiH sa tržištima EU preko Budimpešte na sjeveru i Luke Ploče na jadranskoj obali u Hrvatskoj na jugu. EBRD je već finansirao preko 965 miliona eura za izgradnju ovog koridora autoputa Vc, a Evropska unija je dala 830 miliona eura bespovratnih grantova.

Klix.ba

Slični članci

Back to top button