DruštvoHercegovinaKonjicVijesti

Vlada HNK izdvojila 2,3 miliona maraka za policijske objekte u Konjicu, Prozoru i Čapljini

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona na današnjoj je redovnoj sjednici usvojila Odluku o konačnom odabiru, odobravanju i prenosu novčanih sredstava utvrđenih Budžetom HNK-a za 2024. godinu za lokalne ceste jedinicama lokalne samouprave u HNK-u u iznosu od 1.500.000,00 KM.

Tim će sredstvima biti omogućena realizacija projekata na lokalnim cestama Mostara, Konjica, Stoca, Neuma i Jablanice, što će doprinijeti boljim i funkcionalnijim uslovima za život stanovnika tih prostora. Ministarstvo saobraćaja i veza HNK-a, na osnovu prethodne Odluke Vlade, provelo je postupak Javnog poziva za dodjelu tih novčanih sredstava, a poseban kriterij bila je usklađenost predloženih projekata sa Strategijom razvoja HNK-a, Strategijom razvoja javnih cesta na području HNK-a i Programom građenja javnih cesta u Kantonu, saopćeno je iz Vlade HNK.

Na prijedlog Ministarstva unutrašnjih poslova, Vlada je usvojila Program utroška novčanih sredstava utvrđenih Budžetom HNK za 2024. za MUP sa pozicije ”Rekonstrukcija i investicijsko održavanje” u iznosu od 2.347.000,00 KM. Za izgradnju Policijske stanice Prozor-Rama izdvojeno je 1.417.000,00 KM, za dogradnju i nadogradnju Policijske uprave Čapljina 550.000,00 KM te za izgradnju dijela zgrade Policijske uprave Konjic 380.000,00 KM. Cilj je osposobljavanje policijskih prostorija za nesmetano djelovanje policijskih službenika po navedenim gradovima i općinama odnosno napuštanje trenutnih prostora za koje, plaćajući najam, Kanton trenutno izdvaja značajna sredstva. U istom je resoru usvojena i Odluka kojom je odobren utrošak 653.070,00 KM za kupovinu novih službenih uniformi, odjeće i obuće za pripadnike MUP-a.

Polazeći od činjenice da je Vlada HNK-a čvrsto opredijeljena ostati snažno uključena u proces integracije u Evropsku uniju, na današnjoj je sjednici prihvatila Informaciju o početku prve etape pregovora BiH s EU te usvojila Odluku o zaduženjima vezanim za početak te etape. Odlukom su svi organi uprave, kao i svi danas imenovani članovi radnih grupa za evropske integracije u HNK-u zaduženi da, u okviru sistema koordinacije procesa evropskih integracija u BiH, aktivno učestvuju u procesima vezanima za pregovore.

U Informaciji je istaknuto da su premijerka Marija Buhač i EU koordinatorica Vlade Kristina Crnjac učestvovale na uvodnom sastanku između BiH i Evropske komisije na kojem su predstavljeni koraci u procesu pridruživanja BiH Evropskoj uniji. Prije svega, bilo je riječi o procesu analitičkog pregleda zakonodavstva te je Evropska komisija učesnike izvijestila o tome da će proces tog pregleda za BiH teći na jednak način kao za Moldaviju i Ukrajinu, u cilju identifikacije razlika u pravnom, političkom i ekonomskom sustavu BiH i EU.

Danas je usvojen i Program utroška novčanih sredstava utvrđenih Budžetom HNK-a za 2024. na poziciji ”Transferi u veterinarstvu” za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u iznosu od 180.000,00 KM. Razlog je provođenje Programa mjera za uspostavljanje optimalnog zdravstvenog statusa životinja, nadzora nad kretanjem zaraznih i parazitnih oboljenja te stalnog nadzora nad pojavom zaraznih bolesti u cilju zaštite stanovništva. U nadležnosti istog ministarstva, usvojena je i Odluka o raspisivanju Javnog konkursa za dodjelu ribolovnog prava na dijelu ribolovnog područja za obavljanje sportsko-rekreacijskog ribolova na području HNK-a, a konkurs će biti raspisan za područja Neuma, Ravnoga, Stoca i Prozor-Rame.

Vlada je usvojila i Odluku o povećanju prihoda i rashoda u Budžetu HNK-a za 2024. takođe za Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa pozicije ”Namjenska sredstva od naknada prikupljenih na osnovu prenamjene poljoprivrednog zemljišta”. Riječ je o namjenskim sredstvima prikupljenim na osnovu prenamjene poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe i dijela zakupnina koje pripadaju Budžetu, a nisu utrošena prema Programu iz prethodnih godina. Prihvaćen je i Program utroška novčanih sredstava u ukupnom iznosu od 1.500.000,00 KM.

Odluka o načinu utroška novčanih sredstava utvrđenih Budžetom HNK-a za 2024. za Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta sa pozicije ”Rekonstrukcija objekata kulturnih institucija (po Odluci Vlade)” usvojena je u iznosu od 1.000.000,00 KM i biće utrošena u objekte koji su u izgradnji, a koji će povećati pristupačnost i učestvovanje u kulturnom životu svih stanovnika te obnovu i opremanje javnih kulturnih institucija, kao i obnovu objekata koji afirmišu historijski razvoj BiH i kulturne odnosno vjerske identitete njezinih naroda i na usvajanje inovativnih i digitalnih rješenja kojima se oživljavaju lokaliteti, prikazuju historijski događaji na inovativan način, omogućuju ostvarenja novih turističkih sadržaja i tako doprinose ostvarenju razvojne strategije HNK-a.

Vlada je usvojila i Odluku o načinu utroška novčanih sredstava utvrđenih Budžetom HNK-a za 2024. za Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta sa pozicije ”Sportska infrastruktura” u iznosu od 1.500.000,00 KM. Utrošak tih sredstva planiran je za objekte koji su u izgradnji, a pomažu lokalni i regionalni razvoj, kao i za objekte koji se sufinansiraju i sredstvima evropskih strukturnih i investicijskih fondova te za podršku projektima obnove postojećih sportskih objekata i za projekte opremanja sportskih objekata i ostvarivanje uslova za dobivanje licence od strane sportskih saveza BiH i međunarodnih sportskih saveza.

Uzimajući u obzir povećani broj zahtjeva podnesenih u Ministarstvo za pitanja boraca za ostvarivanje prava smještaja u staračke centre, prava na jednokratnu pomoć pri liječenju i jednokratnu novčanu pomoć za stanje socijalne potrebe boraca i članova njihovih porodica, Vlada je usvojila Odluku o unutrašnjoj preraspodjeli novčanih sredstava utvrđenih Budžetom HNK-a za 2024. za Ministarstvo za pitanja boraca u iznosu od 50.000,00 KM. Takođe, razmatrajući molbe udruženja proisteklih iz rata, Vlada je usvojila Odluku o preraspodijeli novčanih sredstava sa pozicije Ministarstva finansija za Ministarstvo za pitanja boraca u iznosu od 150.000.00 KM, a sredstva su planirana za podršku programa, projekata i aktivnosti boračkih udruženja čija je djelatnost od interesa i značaja za širu društvenu zajednicu.

Na prijedlog Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK-a, prihvaćen je Plan aktivnosti u organizaciji i provođenju mjera zaštite od požara na području HNK-a za 2024. i Izvještaj o prikupljanju i korištenju sredstava ostvarenih na osnovu posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća za 2023. godinu. Usvojena je i Odluka o načinu i mjerilima utroška novčanih sredstava namijenjenih za finansiranje vatrogastva.

Vlada je danas usvojila i Odluku o pristupanju Arhiva HNK-a Cobiss sistemu koji predstavlja organizacijski model povezivanja biblioteka u nacionalni bibliotekarsko-informacijski sistem sa katalogizacijom, bibliotekarsko-kataloškom bazom podataka i lokalnim bazama podataka biblioteka te brojnim drugim funkcijama. Inače, unutar Cobissa trenutno je umreženo 1485 biblioteka iz osam zemalja ovog okruženja, a iz BiH njih sedamdeset, navodi se u saopćenju.

Slični članci

Back to top button