BiHDruštvoKulturaMagazinSvijetVijestiZanimljivosti

Jasmina, porijeklom iz BiH, nagrađena kao Federalna službenica godine u SAD-u

Osim što je preživjela rat u BiH, Jasmina ima bogato iskustvo i znanje u radu sa veteranima.

Jasmina već 15 godina radi kao PA-C. U VA Central Iowa Health Care (Centralni zdravstveni zavod za boračka pitanja) radi od 2013. godine. Osim što je preživjela rat u BiH, ima bogato iskustvo i znanje u radu sa veteranima.

Njene uloge u VA uključuju kompenzacije i penzionog pregledača, medicinsku hematologiju-onkologiju PA-C, pružaoca njege u zajednici i pružatelja usluga veterana koji putuju.

Bila je izvrsna u svakom odjeljenju na kojem je radila u VA i bila je tako vrijedna svojim pacijentima i kolegama. Pored toga što je doktorski asistent (master medicinskih nauka — Program pomoćnika ljekara na Medicinskom fakultetu Univerziteta Emory — 2008.), završila je i master studije iz administracije zdravstvene zaštite, Univerzitet Des Moines — 2018.) uz punu stipendiju za zaposlene u VA i Doktorat medicinskih nauka, Univerzitet u Lynchburgu – 2020.).

Ona je certificirana za Six Sigma Yellow and Green Lean Belt, mentori zaposlenike u žutom i zelenom lean pojasu, završila je obuku za Six Sigma Black Lean Belt i radi na projektu koji pomaže u standardizaciji procesa koji će biti od velike koristi za veterane i bolnicu VA.

Ona doživotno uči i radi. Uvijek je željna pomoći drugima, dijeliti znanje, podučavati i inspirirati. Jasmina Salčinović-Spahić je dosadašnja potpredsjednica i predsjednica Saveznog izvršnog vijeća i članica (2015-2022). Završila je Local LEAD (VA Leadership Training — 12 mjeseci) između 2015-2016, i bila je fasilitator odbora za tumore — prezenter na VACIHC: april 2016 — maj 2021.

Bila je predavač za studente PA Univerziteta Des Moines. Godine 2021. izabrana je za Program 40 u okviru programa Forty Awards Asocijacije Alumni Univerziteta Emory – 2021. Program ističe alumniste, koji se biraju među stotinama nominacija svake godine u različitim zanimanjima jer su izvršili značajan uticaj u poslovanju, istraživanju, liderstvo, javna služba i/ili filantropska nastojanja.

U aprilu 2020., Američko udruženje ljekarskih asistenata dodijelilo joj je najviše akreditacije koje ljekarski asistent može postići, Diplomate Fellow. U agenciji je završila poboljšanje sistema White, Yellow, Green Six Sigma Lean Belt Projects i trenutno radi na projektu Black Lean Belt. Jasmina Salčinović-Spahić ima odličan radni odnos sa svojim vršnjacima, nadzornim ljekarom, i sa njom je zadovoljstvo raditi. Jasmina je zaista vrijedna osoba i velika je prednost za našu agenciju, a najvažnije za veterane. Ona ide iznad i dalje na svakom mjestu na kojem je služila veteranima.

Već godinu i po vodi jednom mjesečno webinare za žene i mlade putem zoom-a, sa ciljem da podijelim znanje, educira, poveže se i umreži sa profesionalcima sa Balkana širom svijeta, kazao je prof. dr Edhem Čustović na svom Facebook profilu.

Izvor: studomat.ba

Slični članci

Back to top button