BiHDruštvoVijesti

Predstavnici penzionera sutra imaju sastanak sa Delićem, pitat će šta je sa 79,5 miliona KM

Predstavnici Saveza udruženja penzionera u Federaciji BiH imat će sastanak sutra sa federalnim ministrom rada i socijalne politike Adnanom Delićem.

Razgovarat će se o penzionerskim zahtjevima koji su izneseni na posljednjoh sjednici Skupštine Saveza udruženja penzionera FBiH u kojima traže jednokratnu pomoć od po 200 KM i 100 KM, povećanje penzija, izmjene Zakona o PIO-u.

Pitat ćemo i da li je tačno da je potrošeno 79,5 miliona KM iz Fonda PIO i to u druge svrhe a ne u penzije. Ovo pitanje smo namjeravali otvoriti i na Skupštini međutim, resorni ministar Adnan Delić i direktor Zavoda za penzijsko i invalidsko osigiranje Halil Subašić su brzo napustili Skupštinu zbog obaveza pa nismo imali priliku da ih pitamo. Sastanak je prilika za to – kazao je za Faktor Mustafa Trakić, predsjednik Saveza udruženja penzionera Zeničko-dobojskog kantona.

Pored Trakića, u delegaciji penzionera koja će se sastati sa Delićem će biti predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBIH Redžo Mehić kao i predsjednici upravnih odbora Tuzlanskog i Srednjobosanskog kantona.

Trakić kaže kako im je jasno da penzioneri u Federaciji BiH očekuju čim prije jednokratnu pomoć zbog inflacije, poskupljenja hrane.

– Insistirat ćemo na tome da penzioneri čije penzije ne prelaze 1.000 KM dobiju po 200 KM a oni čija je penzija iznad 1.000 KM da dobiju po 100 KM. Znamo da izmjene Zakona o PIO-u ne idu tako brzo ali tražit ćemo da se to uradi i da se penzije više ne usklđuju sa rastom Bruto domaćeg proizvoda (BDP) i indeksom potrošačkih cijena već prema prosječnoj plaći u FBiH i potrošačkoj korpi. U narednom periodu idemo sa potpisivanjem peticije, protestima upozorenja pred zgradom Vlade Federacije BiH u Sarajevu. Ukoliko to ne bude dovoljno da vlast ispuni naše zahtjeve u septembru idemo sa masovnim protestima u cijeloj Federaciji – kazao je Trakić.

Slični članci

Back to top button