BiHDruštvoHercegovinaJablanicaKonjicKulturaPrivredaSvijetVijestiZanimljivosti

Jasmin Badžak iz Eurosjaja proglašen privrednikom godine, Borjana Krišto osoba godine

Večernjakov pečat je održao tradicionalnu dodjelu nagrada za humanost, uspjeh, poduhvat, privredu, kulturu, umjetnost, sport, politiku, religiju, nauku i medicinu te su odabrali i osobu godine u BiH.

Ocjenjivački sud odabrao je najbolje od 150 nominiranih čiji je rad istraživan kroz cijelu godinu i koji su se našli u završnoj utrci. 

U kategoriji privrede pobjednik je Jasmin Badžak, Konjičanin, osnivač firme Eurosjaj, koji zapošljava više od 700 ljudi i među vodećim je proizvođačima posebnih hemikalija za površinske zaštite proizvoda u autoindustriji, elektro i metalskoj industriji, građevinarstvu.

– Nalazimo se u izazovnom vremenu u kojem je potrebno naći novu energiju, kako bi se ti izazovi uspješno prebrodili. Ovo priznanje je nova energije i ujedno obaveza za mene, da svojim radom pomognem Bosni i Hercegovini. Jer, vjerujem u Bosnu i Hercegovini i da se isplati ulagati u nju. – kazao je Badžak.

Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, proglašena je Osobom godine za pomake koje je zemlja ostvarila na evropskom putu.

Sportistkinja godine je Lana Pudar, dok je umjetnik godine Ivica Propadalo.

Nova kategorija Večernjakovog pečata odnosi se na kulturnu scenu, a dobio ju je Iljo Benković, čovjek koji je utemeljio festival sedme umjetnosti Dani hrvatskog filma. – piše klix.ba.

Nagradu za dostignuće u nauci i medicini dobila je Gordana Bukara Radujković iz Banje Luke, pedijatrica i endokrinologinja Klinike za dječje bolesti UKC-a RS-a. Ona je napisala naučni rad o povećanju broja djece oboljele od dijabetesa u periodu koronavirusa, za šta je i dobila nagradu.

Dobitnik Večernjakovog pečata za međureligijski dijalog je Edhem Bičakčić, predsjednik Sabora Islamske zajednice u BiH.

U kategoriji humanosti nagradu je dobio privrednik Sabahudin Sinanović, zbog izgradnje cesta u Doboju i zapošljavanja mladih, koje na taj način zadržava u rodnom kraju. Osim toga, istaknuo se u humanitarnom radu.

Nagradu za uspjeh godine dobio je otac Zvonko Marić, koji je pokrenuo projekat obnove dragulja kulturne baštine, više od 800 godina stare starohrvatske, ranoromaničke crkvice svetog Petra na Kamenu. On je ostavio neizbrisiv trag na Karmelu svetog Ilije na Buškom jezeru, na čelu je udruge Stećak i organizovao je izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji.

Svečanost je okupila brojne poznate ličnosti iz različitih sfera društvenog života, a nagrade su uručene uz izuzetno emotivne i inspirativne trenutke.

Slični članci

Back to top button