BiHSportSvijetVijesti

FIFA potvrdila revoluciju VAR-a, uvodi se nova opcija

Predsjednik Svjetske nogometne federacije (FIFA) Gianni Infantino na današnjem Kongresu u Bangkoku objavio je revolucionarnu vijest na koju ga već odavno nagovaraju.

Naime, uvodi se kao u tenisu opcija (challenge) da svaka ekipa po utakmici ima mogućnost na vlastito traženje dobiti dvije provjere VAR-a.

– Funkcionirat će tako da će trener svake ekipe imati pravo tražiti pomoć VAR-a dva puta po utakmici. Ukoliko se nakon tako zatražene provjere promijeni inicijalna odluka sudije, ekipa koja je zatražila provjeru imat će i dalje pravo na dvije provjere. Ukoliko, s druge strane, nakon ovako zatražene provjere VAR potvrdi odluku sudije s terena, onda ekipa koja ju je tražila gubi pravo na jednu provjeru po svom zahtjevu, kazao je Infantino.

Prvi čovjek svjetskog fudbala je dodao i da će FIFA razviti te poboljšati VAR.

– Sistem koristi 65 nacionalnih saveza, ali sada ćemo ga unaprijediti. Stvorili smo bazičniju tehnologiju s manje kamera i bez sudija koji odlučuju, tako da će to biti svima dostupno i lakše za implementaciju. Taj sistem se već testira, poručio je Infantino.

Slični članci

Back to top button