HercegovinaPolitikaVijesti

UMJESTO “TROJKE” U MOSTARU SVE IZGLEDNIJA “DVOJKA”

Kako se bliže oktobarski izbori u Mostaru, zahuktava se i na političkoj sceni. Dogovaraju se koalicije i zajednički nastupi, ali, prema informacijama koje ima mostar.live, stvari se i ne odvijaju baš očekivano.

Naime, iako je najavljivano da će stranke “trojke” SDP, Narod i pravda i Naša stranka zajedno nastupiti na izborima za Gradsko vijeće Mostara, čini se da je ta ideja sve dalje od realizacije. Prema našem izvoru, došlo jue do značajnog udaljavanja stavova između gradskih organizacija SDP-a i NIP-a a razlog je pozicioniranje kandidata na izbornim listama. Prijedlog koji je SDP poslao NIP-u ocijenjen je neprihvatljivim za ovu stranku jednako kao što je SDP-u bio neprihvatljiv kontraprijedlog koji je uslijedio. Također, odranije su bila primjetna izvjesna neslaganja jer se NIP snažno protivio ulasku u koaliciju sa strankama SDA i HDZ na nivou Kantona, što je SDP, ipak, učinio.

Kako saznaje mostar.live, zagovornici zajedničkog nastupa uzdaju se u eventualni uticaj koji bi centrale stranaka iz Sarajeva mogle izvršiti na svoje gradske odbore. Ipak, sudeći prema ranijim događajima teško je vjerovati da će to ići glatko jer je  NIP koji vodi Omer Hujdur postao prepoznatljiv upravo po principijelnosti i čvrstini u odbrani vlastitih principa.

S druge strane, SDP i Naša stranka mogu računati na značajnu podršku, posebno u Gradu Mostaru, bez obzira što obe stranke ulaze u izbornu utakmicu sa određenim poteškoćama. Naša stranka nakon što ih je Boška Ćavar napustila a Irma Baralija zbog privatnih obaveza smanjila svoje aktivnosti u Mostaru, bori se kako bi konsolidirala svoje redove.

SDP, opet, nakon ozbiljnih potresa u gradskoj organizaciji zbog kojih je Arman Zalihić podnio ostavku, tek priprema novu infrastrukturu pod vodstvom nove v.d. predsjednice Aldijane Trbonja Tule.

Očigledno je, i pred jednima i pred drugima, dug put. Pitanje je samo koliko imaju vremena do izbora da ga uspješno okončaju?

Slični članci

Back to top button