Jeste li primijetili da su na starim fotografijama s plaže svi mršavi?
Mnoge uhvati nostalgija za sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća kada su plaže izgledale potpuno drugačije nego danas.
Društvene mreže preplave crno-bijele fotografije ljudi koji se sunčaju i kupaju na prepunim plažama. Ali, jeste li primijetili da su na tim fotografijama svi mršavi? Je li moguće da su tada svi bili vitke građe ili je riječ o nečem drugom?
Pisac i kolumnist George Monbiot proveo je istraživanje kako bi došao do odgovora. Iako će ovo mnoge iznenaditi, on je otkrio da su 1970-ih ljudi jeli više nego danas i da su poslovi danas teži nego što su bili tada.
Moniboz je otkrio da ljudi danas jedu više šećera kojeg ima u mnogim proizvodima. Dakle, u prošlosti su ljudi jeli više, ali drugačije. Danas po osobi kupujemo upola manje svježeg mlijeka, ali pet puta više jogurta, tri puta više sladoleda i čak 39 puta više mliječnih slastica, pokazalo je njegovo istraživanje, piše Večernji.
Kupujemo upola manje jaja nego 1976. godine, ali za trećinu više žitarica za doručak i dvostruko više grickalica; pola ukupnog krompira, ali tri puta više čipsa. Dok je direktna kupovina šećera naglo opala, šećer koji konzumiramo u pićima i konditorskim proizvodima je skočio.
“Do smjene nije došlo slučajno. Kao što je Jacques Peretti tvrdio u svom filmu Muškarci koji su nas udebljali, prehrambene kompanije uložile su velika sredstva u dizajniranje proizvoda koji koriste šećer da zaobiđu naše prirodne mehanizme kontrole apetita, kao i u pakovanje i promociju ovih proizvoda da bi razbili ono što je ostalo od naše odbrane, uključujući korištenje podsvjesnih mirisa. Oni zapošljavaju vojsku naučnika i psihologa za hranu da nas prevare da jedemo više nego što nam je potrebno, dok njihovi oglašivači koriste najnovija otkrića u neutonauci da svladaju naš otpor”, tvrdi Monbiot.