DruštvoKonjicPolitikaVijestiZanimljivosti

INVESTICIJA U BOLJI KONJIC: Gradsko vijeće usvojilo Budžet u iznosu oko 29 miliona KM za 2024.

Ovo nije samo formalnost, već konkretna investicija u budućnost Konjica. Osigurana su sredstva za ključne oblasti kao što su obrazovanje, zdravstvo, infrastruktura i socijalna zaštita, što će direktno poboljšati kvalitetu života svih građana.

Vrijeme i odgovornost koju su pokazali gradski vijećnici u donošenju ovog vitalnog dokumenta zaslužuju veliko priznanje i pohvalu. Zahvaljujući njihovom trudu i transparentnom procesu, Konjic sada ima jasnu finansijsku perspektivu i solidnu platformu za dalji razvoj.

Planirana su značajna izdvajanja putem kapitalnih transfera započetih i novih investicija na području grada Konjica. Došlo je do povećanja sredstava za poboljšanja socijalnog položaja ugroženih građana, zatim projektima u oblasti sporta, kulture i obrazovanja, na ime podrške unaprijeđenja zdravstvene kvalitete života građana, podrška poljoprivrednoj proizvodnji, subjektima od interesa za razvoj zajednice (podrška natalitetu, sufinansiranju medicinski vantjelesne oplodnje, aktivna politika zapošljavanja, podrška preduzetništvu mladih žena, podrška projektima energetske zaštite okoliša itd.).

Sredstva budžeta su povećana i za stipendiranje mladih, za nagrade za najbolje studente i učenike, povećana su sredstva za sterilizaciju pasa lutalica te još puno dobrih projekata vezano za mlade i nevladine organizacije.

Ključne tačke dnevnog reda

Budžet Grada Konjica za 2024. godinu: Ovaj važan dokument utvrđuje finansijski plan za grad u narednoj godini, obuhvatajući prihode i rashode za različite oblasti kao što su obrazovanje, zdravstvo, infrastruktura i socijalna zaštita.

Prijedlog Odluke o izvršavanju budžeta za 2024. godinu: Ova odluka detaljnije precizira način raspoređivanja i korištenja budžetskih sredstava.

Odobrenje novčanih sredstava: Vijeće je razmatralo i donijelo odluke o izdvajanju sredstava u iznosu od 100.000 KM za pomoć palestinskom narodu u pojasu Gaze i za FK Klis za rekonstrukciju pomoćnog stadiona.

Imenovanje direktora JKP „Standard“ d.o.o. Konjic: Vijeće je razmatralo i dalo predhodnu saglasnost Nadzornom odboru JKP Standard Konjic da se magistar građevinarstva, Samir Memić imenuje na mandat od četiri godine za direktora javnog komunalnog preduzeća. Ova tačka dnevnog reda izazvala je raspravu te je na kraju glasalo 16 vijećnika bilo je za, 8 protiv i 1 suzdržan.

Korištenje poslovnih prostora u vlasništvu Grada Konjica: Vijeće je donijelo odluke o davanju na korištenje poslovnih prostora u gradskom vlasništvu na Musali Policijskoj upravi Konjic bez naknade na period od pet godina.

Pravila Javne ustanove „Druga osnovna škola“ Konjic: Vijeće je dalo saglasnost na izmjene i dopune Pravila Osnovne škole, što može unaprijediti organizaciju i rad škole.

Gradske administrativne takse: Vijeće je usvojilo odluku o gradskim administrativnim taksama s Tarifom administrativnih taksi, koja regulira plaćanje taksi za razne administrativne usluge i doprinosi budžetu grada.

Imenovanje člana Upravnog odbora JU „Centar za socijalni rad „Konjic u Konjicu: Vijeće je donijelo rješenje o konačnom imenovanju člana Upravnog odbora Centra za socijalni rad.

Program obavljanja komunalnih djelatnosti: Vijeće je usvojilo Program obavljanja komunalnih djelatnosti za 2024. godinu, koji definiše plan i način pružanja usluga kao što su čišćenje, vodovod i odvoz otpadaka.

Poslovanje Šumarstvo Prenj d.d. Konjic: Vijeće je razmatralo izvještaj o poslovanju Šumarstva Prenj za prvo polugodište 2023. i usvojilo odluku o tome.

Pravilnik o vlastitim javnim prihodima Grada Konjica: Vijeće je razmatralo i usvojilo Pravilnik o vlastitim javnim prihodima, koji regulira prihode grada od raznih izvora.

Plan gazdovanja Šumarstvo „Prenj“ d.d Konjic: Vijeće je dalo saglasnost na plan gazdovanja za Šumarstvo Prenj i područje Krša za 2024. godinu.

Izvještaj o radu Agencije za ekonomski razvoj „Prvi korak“ Konjic: Vijeće je razmatralo i usvojilo izvještaj o radu Agencije za 2022. godinu.

Osim navedenih tema, održana su i Pitanja i odgovori, pružajući priliku vijećnicima i građanima da razjasne dileme i dobiju informacije o radu gradske administracije.

Sjednica je protekla u radnoj atmosferi, a donesenim odlukama su definisani značajni pravci za razvoj i funkcioniranje.

Ovaj trenutak je prilika za optimizam i gledanje u svijetlu budućnost. Znajući da su sredstva osigurana, možemo se s povjerenjem okrenuti ka ostvarenju ambicioznih planova i stvaranju boljeg Konjica za sve nas. Hvala Gradskom vijeću Konjica za ovo sjajno postignuće! Zbog vas svjetlije gledamo u narednu godinu.

Slični članci

Back to top button