BiHDruštvoHercegovinaKonjicMagazinVijesti

Ovako jutros u Konjicu izgleda red za potvrdu iz CIPS-a

Velike gužve ispred općina, policijskih uprava (CIPS), te banki zabilježene su ovih dana nakon što je Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku objavilo javni poziv za pomoć energetski siromašnim domaćinstvima koja mahom čine penzioneri. 

Projektom Evropske unije planirano je 64, 5 miliona maraka za ugrožene kategorije. 

Radi se o jednokratnoj novčanoj pomoći od po 300 KM i 600 KM koja će biti uplaćena na račune korisnika koji se budu našli na konačnoj listi Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Za prijavu je potrebno predati čitko popunjen i potpisan prijavni obrazac koji se preuzima u općini. Zatim, CIPS-ove potvrde za sve članove domaćinstva, izjava o broju članova domaćinstva koja treba biti ovjerena u općini i broj žiro računa iz banke.

Nije li dodatna “ugrozba” socijalno ugroženih kategorija i ovo administrativno maltretiranje za stariju populaciju, teško bolesnu, dementnu, nepokretnu, nepismenu?

Je li moglo jednostavnije?

Postoje spiskovi u PIO/MIO ljudi koji primaju penzije, postoje centri za socijalni rad gdje, također, postoje evidencije onih koji primaju pomoć, u svakoj općini/gradu postoje evidencije o djeci koja primaju dječiji doplatak… Zar je bio problem uzeti spiskove iz tih institucija, a ne da se narod maltretira, pitaju se ogorčeni ljudi.

Tužno i jadno je vidjeti ljude da čekaju u redovima za neki papir u 21. vijeku, vijeku digitalizacije i modernizacije…

Slični članci

Back to top button