BiHSport

Bašić: Igman nam ne leži

Nogometaši Željezničara sutra na stadionu Grbavica u zaostaloj utakmici dočekuju Igman iz Konjica.

Uoči susreta Premijer lige BiH javnosti su se obratili šef stručnog štaba Plavih Nermin Bašić i prvotimac Dražen Dubačkić.

“Očekujemo tešku utakmicu iz razloga što smo donekle emotivno ispražnjeni nakon nastupa u Evropi i to nas sada stiže. To je bilo vidljivo u posljednje dvije utakmice. Stiže nam ekipa koja je dobro startala u prvenstvu i u vrhu je tabele te ima određeno iskustvo. Zadržali su veliki dio ekipe iz prošle sezone koja je odlično iznijela prvenstvo. Protivnik su koji nam u posljednje vrijeme ne leži. Morat ćemo se i tu dosta prilagoditi.

U ovom trenutku smo bitni sami sebi, radimo puno na sebi, individualno i kolektivno kako se oporaviti i biti pravi u ove dvije utakmice. Isključivo ćemo igrati na rezultat bez nekih prevelikih zahtjeva. Da probamo na reprezentativnu pauzu otići sa što više bodova. Potom ćemo se regenerisati i raditi ‘normalno’. Atmosfera je u ekipi sjajna, mislim da je posljednja utakmica donijela i dobrog i stvari koje možemo brzo popraviti. Već danas imamo analizu za Igman i pripremamo se za protivnika koji standardno igra na Grbavici dobro. A mi moramo pokazati da smo Željo, da imamo više želje, volje i da uspijemo upisati tri boda”, rekao je Bašić, prenosi Klix.

Kod Igmana ga najviše brinu tranzicije, duge lopte, prekidi…

“Imaju sjajnog napadača Ramića s kojim sam sarađivao. Ima poseban motiv kada dođe na Grbavicu. Imaju Hebibovića koji je opasan iz drugog plana, prošli put su ga stavili iza špica, ganjaju druge lopte. To su stvari koje krase njih. Ono što sam primijetio je i kada ne igraju dobro pobjeđuju, znaju igrati na rezultat. To je i normalno, imaju iskusnu ekipu, saigračima koji su bili prvaci BiH. Zamijenili su trenera, dobili su neku dodatnu svježinu sa njim. Vidi se dobra sinergija stručnog štaba i igrača”, dodao je Bašić.

Trener Željezničara je otkrio i da s psiholozima.

“To nisu opšti, nego sportski psiholozi. Vrlo je bitno da poznaje materiju nogometa. Za mene je to preozbiljna stvar, pogotovo danas gdje je veoma veliki pritisak socijalnih medija, veliki pritisak okolo, niko više nije realan. A, da ne kažem da je u BiH sve to puta pet više nego u Sloveniji gdje sam radio. Pritisak je nenormalan. Čuli ste dosta puta da je dres Želje težak, da igrači ne mogu to iznijet i da padaju pod tim stvarima, onda odu negdje drugo i kažu vidi ga proigrao”, podvukao je Bašić.

Dubačkić je kratko najavio utakmicu istaknuvši da je Igman veoma dobra ekipa koja ima u svojim redovima nekoliko individualaca.

“U svakom trenutku mogu riješiti utakmicu, ali ako mi budemo pravi mislim da ćemo se sutra svi radovati”, rekao je Dubačkić.

Podsjetimo, utakmica između Željezničara i Igmana igra se sutra na stadionu Grbavica s početkom u 18:30 sati, uz direktan prijenos na TV Arena Sport.

Slični članci

Back to top button