HercegovinaJablanicaZanimljivosti

Članovi PD “Prenj – Glogošnica 1979” ponovo na “Matterhornu” (4478m)

Nakon 2019. godine, Muhameda Idrizovića, Zijada Hindića i Amera Keskina, zastava i članovi PD “Prenj – Glogošnica 1979” ponovo na “Matterhornu” (4478m).

Članovi PD Planinarsko društvo “Prenj-Glogošnica 1979” Muhamed Kovačević i Nedim Ćosić uspješno su izveli uspon na “Matterhorn”.

U povratku prema Bosni i Hercegovini, “svratili” su i na jednodnevnu turu do Triglava

Prenosimo i njihovu objavu:

“Matterhorn 2023

Praćenje vremenske prognoze, dva termina pomjerena za odlazak , a sve to poučenim iskustvom od prošle godine. Vrijeme najavljuju idealno i donosimo odluku za polazak.

Na put krećemo 07.08, u Zermatt stižemo 08.08, dalje žičarom na 2500 mnv i pješice ka domu Hornlihutte ( 3260 mnv ), tu smo prenoćili i krenuli rano ujutro na uspon ka vrhu Matterhorna ( 04:30 h ).

Mic po mic, lagano, sigurno, dolazimo do skloništa Solvay hut ( 4000 mnv ), kratki predah i nastavljamo dalje, iznad 4100 mnv izlažemo se jakom i hladnom vjetru sa sjevera, nastavljajući dalje prema vrhu susrećemo i sustižemo još penjača što stvara gužvu u najtežem i najzahtijevnijem dijelu.

Na vrh izlazimo u 10:45 h , zbog jakog vjetra ne uspijevamo se dugo zadržati, par slika za uspomenu i krećemo se spuštati, spust nam je dugo trajao, nismo stigli na žičaru i pješačimo sve do Zermatta (dodatnih 12 kilometara pješačenja) , i tek tad možemo da zaokružimo priču o Matterhornu.

Prošle godine smo rekli da Matterhorn ostaje gdje jeste, a da se mi sigurno vraćamo svojim kućama do nekog drugog puta…

Izgleda da je taj drugi put brzo došao”.

Slični članci

Back to top button