Mnogi tokom maja pripremaju sok ili sirup od zove koji je, uz sok od višnje, najpopularniji bezalkoholni napitak na ovim prostorima.
Recept za pripremu nekuhanog soka veoma je jednostavan. U pet litara vode trebalo bi namakati 40 cvjetova zove 24 sata, a onda dodati šećer i limuntus, ostaviti da odstoji još 24 sata, pa sipati u flaše i držati na tamnom mjestu.
Za pripremu sirupa od zove potrebno je malo više vremena, ali je prednost sirupa u tome što može duže da stoji u odnosu na običan sok. Uz to, sirup ima intenzivniji, puniji ukus.
Pa, evo kako se pravi ovaj osvježavajući napitak.
Sastojci
- 30 cvjetova zove
- tri kilograma šećera
- tri kesice limuntusa
- tri litre vode
Priprema
Cvjetove zove operite pod slabijim mlazom vode, pa ih spustite u posudu i prelijte hladnom vodom. Ostavite da odstoje tako 24 sata, a posudu u kojoj se cvjetovi namaču prekrijte gazom ili pamučnom krpom.
Neophodno je da ne ukinete dotok vazduha – zato nemojte koristiti poklopac.
Poslije 24 sata procijedite tečnost kroz gazu, dodajte šećer i kuvajte na laganoj vatri. Kad se na površini posude pojavi bijela pjena, skinite posudu sa ringle, ostavite sirup da se ohladi, pa dodajte limuntus i sve dobro promiješajte.
Sipajte sirup u staklene flaše, zatvorite ih i držite na tamnom mjestu.
Uživajte!