BiHPolitikaVijesti

Nikšić na Mostarskom sajmu: Dolaskom premijera susjednih država šaljemo poruku o potrebi saradnje

foto: Klix

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić prisustvovao je današnjem otvaranju Mostarskog sajma privrede na kojem je održao i govor u kojem se osvrnuo na važnost ekonomske saradnje.

Na početku svog govora, Nikšić je naglasio kako se Bosna i Hercegovina, ali i cijela regija nalaze pred brojnim izazovima.

“Nalazimo se u vremenu mnoštva izazova sa kojima se suočava naše društvo i šira evropska zajednica. U vrijeme rastuće polarizacije trebaju nam inicijative koje promovišu saradnju i povezuju. Ekonomija je jedan od ključnih faktora u društvu. Zato je ovaj sajam važan internacionalni događaj koji zavređuje posebnu pažnju. Prisustvom premijera susjednih zemalja, uz našu predsjedavajuću, šalje se važna pozitivna poruka o razumijevanju potrebe naše uzajamne saradnje s obje strane”, rekao je Nikšić.

Osvrnuo se i na predstavnike međunarodnih kompanija, ali i države Izrael koja je sponzor ovogodišnjeg sajma.

“Prisustvo međunarodnih predstavnika smatram potvrdom snažnog angažmana EU koja je spremna sarađivati sa vlastima na svim razinama. Prisustvo je važno jer je za uspješno suočavanje s problemima potreban predan rad, saradnja svih nas na domaćoj sceni i u regiji te nedvosmislena podrška naših tradicionalnih partnera SAD-a, EU i Velike Britanije”, ističe premijer FBiH.

Nakon toga, Nikšić je komentirao i ekonomsku situaciju u BiH te je poručio kako neki trendovi nisu zadovoljavajući.

“Na nama u BiH je da ispravno, savjesno koristimo vlastite resurse, znanje i kapacitete, a internacionalna saradnja, prije svega sa komšijama, mora poslužiti kao razvojni impuls koji će doprinijeti stabilizaciji prilika. Pred nama u BiH su brojni izazovi, a događaji poput ovog su primjer dobre prakse kako se sa njima moramo suočavati. BiH se sporije oporavlja od pandemijske krize, a posljedica rata u Ukrajini su također izraženije. Razvojni kapaciteti su u opadanju kao i ulaganja u kapitalne projekte. Svjetska trgovinska organizacija ističe negativan omjer pokrivenosti uvoza izvozom. To su trendovi na kojima moramo raditi. Recept mora sadržavati razumijevanje, uvažavanje, saradnju i povećane ekonomske investicije”, rekao je Nikšić.

Također, naglasio je kako je veliki problem za BiH i bijela kuga odnosno odlazak stanovništva.

“Jedan od problema sa kojima brigu brinu sve države je iseljavanje. Najdugotrajnija bolest koja je pogodila svako domaćinstvo, a koja traje predugo jeste bijela kuga. Iz naše države se iselilo 500.000 stanovnika u zadnjih osam godina. Vakcina protiv bijele kuge samo je jedna – ekonomski razvoj. Moramo našim ljudima ponuditi bolje uslove za ostanak ovdje. Hrvatska je najrazvijenija država regije i očekujemo da bude ruka koja će nas povući za sobom na evropskom razvoju. Srbija je spremna činiti teške, ali ispravne kompromise u interesu svojih ljudi i jačajući svoju poziciju na internacionalnom planu. Svi možemo učiti jedni od drugih”, poručio je Nikšić.

Na kraju, za sve goste sajma Nikšić je imao poruku koja se odnosila na jačanje saradnje između kompanija, ali i zemalja.

“Neka mreže saradnje koje se razviju danas nikada ne budu raspletene i neka naša društva nastavljaju rasti na principima evropskog i demokratskog prava koje nam je svima uzor”, zaključio je Nermin Nikšić.

klix.ba

Slični članci

Back to top button