HercegovinaJablanicaVijesti

Realiziran jednodnevni izlet za Mreže mladih Muftijstva mostarskog

foto: Mreža mladih MIZ Jablanica

Dana 25. februara 2023. godine Mreže mladih Muftijstva mostarskog realizirale su jednodnevni izlet prijateljskoj Mreži goraždanskog Muftijstva.

Jedna od Mreža koja je sudjelovala u posjeti je Mreža mladih MIZ Jablanica, koja je o posjeti istakla sljedeće:

-Domaćini su srdačno dočekali članove Mreža te ih podstakli na značaj i svrhu Aladža džamije u Foči, gdje su imali priliku postaviti pitanja i naučiti mnogo bitnih informacija o Bošnjacima na ovim prostorima. Ovom prilikom se zahvaljujemo uvaženom Miralem ef.Hodžiću na poučnom predavanju.

Veliko je bogatstvo upoznavanje novih mjesta i slušanje o ljudskim sudbinama jednog vremena. Mreža iz Jablanice osvrnula se i na nova posjećena mjesta:

– Nakon poučnog predavanja, članovi Mreža mladih uputili su se ka Ustikolini gdje su obavili i svoju najbitniju vjersku dužnost, odnosno klanjali podne namaz u Turhan Emin-begovoj džamiji, a zatim smo otišli u obilazak najstarijeg muslimanskog mezarja u Bosni i Hercegovini. Sljedeća adresa nam je bila hadžijska džamija u Goraždu, džamija Mufid Sokolović gdje smo upoznali historijat ove džamije. Inače, Mufid Sokolović je Bošnjak koji je radio u NASA-i i otpremninu koju je dobila njegova porodica od NASA-e uložili su u trajni hajr za gradnju ove džamije. Tu su članovi Mreže mladih klanjali ikindiju namaz i zaputili se u grad koji ponosno nosi epitet grad heroj, grad Goražde. Nakon značajno bitnih i poučnih obilazaka, odmorili smo se uz ugodnu šetnju prelijepim goraždanskim ulicama gdje smo obavili i akšam namaz u centralnoj Kajserija džamiji.

O samom značaju ovakvih posjeta govorio je Semir-ef.Jahić koji je bio u ulozi predstavnika Muftijstva mostarskog.

-Ova posjeta je bitna, ne samo za članove goraždanskog Muftijstva, nego i za svakog člana u ulozi gostiju, koji su ovdje mnogo naučili o svom bošnjačkom narodu, o njihovim životima na ovim prostorima i o značaju vjere baš na ovakvim mjestima. Veoma nam je drago što imamo priliku, da se upoznajemo i družimo sa Mrežom mladih Muftijstva goraždanskog jer doista dijelimo sličnu ili istu sudbinu Bošnjaka na bedemima naše domovine, istakao je koordinator Mreže mladih MIZ Jablanica, Semir-ef.Jahić.

Slični članci

Back to top button