KonjicVijesti

Pusti me da tečem – Raskidaju se ugovori za izgradnju mHE na Neretvici!?

foto: fb. Buturović Polje

” Prema još uvijek nepotvrđenim informacijama, Amitea d.o.o. Mostar i GPI d.o.o. Konjic više nisu dio projekta (ne)izgradnje malih hidroelektrana “Srijanski most” i “Gorovnik ušće”, nakon što je došlo do pokretanja procedure raskida ugovora zaključenih u januaru 2020. godine.

Ova odluka prirodan je slijed događaja nakon što je lokalno stanovništvo u više navrata fizički spriječilo pokušaje izvođenja radova, odnosno nakon što su poništena odobrenja za građenje od strane Ministarstva građenja i prostornog uređenja HNK/Ž iz jula 2021. godine.

Također su osporene i istekle i ostale dozvole za realizaciju ovog ekocidnog projekta.

Pokret “Neretvica – Pusti me da tečem” pozdravlja ove procese, koji će definitivno relaksirati odnose u lokalnoj zajednici, uzimajući u obzir da se radi o preduzećima koja privrednu djelatnost većim dijelom obavljaju na području Konjica.

Posebno napominjemo da nismo i nećemo zaboraviti greške u koracima rukovodećih ljudi Amitee i GPI-a, kao i nekoliko radnika GPI-a, ali predlažemo da sve što se desilo u prethodne dvije i pol godine ostavimo iza nas i zajednički djelujemo u pravcu potpune normalizacije odnosa.

Slučaj “Neretvica” svim građevinskim preduzećima u i regionu može biti odlična lekcija da postoje poslovi koji se ne uzimaju” stoji u saopštenju objavljenog na fb stranici Buturović Polje.

Slični članci

Back to top button