U Općini Stolac počela je izborna šutnja uoči sutrašnjih ponovljenih lokalnih izbora u toj općini.

Svojom odlukom o ponovljenim izborima u Stocu i zabranom kandidranja bošnjačkih predstavnika na kandidatske liste za načelnika ove općine, Centralna izborna komisija BiH je pokazala da je vjerno u službi Dragana Čovića i njegovog projekta o stvaranju zasebne hrvatske federalne jedinice.

Glasački listići za birače izvan Bosne i Hercegovine registrirani za glasanje putem pošte na ponovljenim izborima u Općini Stolac, zakazanim za 19. februara, otpremljeni su jutros na adrese birača.

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”, nakon pravosnažnosti odluke o poništavanju izbora u izbornoj jedinici Stolac, imat će svoje posmatrače na svim redovnim biračkim mjestima na dan ponovljenih izbora, 19. februara, saopćeno je iz Koalicije “Pod lupom”.

Ambasador Jonathan Moore, šef Misije OSCE-a u BiH, rekao je da ne dolazi u obzir uspostavljanje trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini. U intervjuu za Anadoliju govorio je, pored ostalog, o izborima u Stocu, negiranju bosanskog jezika u RS-u i inicijativama za isključenje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Salmir Kaplan, Demir Mahmutćehajić i Ahmet Ljubović su uložili žalbu jer smatraju da je CIK nepravilno utvrdio činjenično stanje na dan izbora 2. oktobra, kada je prekinut izborni proces u Stocu zbog nekoliko incidenata i fizičkog sukoba.

Simbolično u 11:55 sati počeli su protesti ispred zgrade Centralne izborne komisije BiH (CIK) u organizaciji Inicijative za Stolac kojima se traži hitna reakcija članova CIK-a, poništenje izbora i zakazivanje novih izbora u Stocu uz prisustvo nezavisnih posmatrača.

Na svojoj Facebook stranici "Inicijativa za Stolac" objavila je danas saopćenje za javnost koje u cjelosti prenosimo: