Puštanje u rad 15 MHE na Neretvici kasni šest godina?

FOTO: Google ilustracija FOTO: Google ilustracija

S tim u vezi u potpunosti prenosimo tekst FENE od 24. 2. 2009. godine:

Elektroprivreda BiH gradi 15 elektrana


24. feb. 2009. 07:11, Objavljeno u ENERGETIKA

KONJIC , “Elektroprivreda BiH” i opština Konjic potpisali su juče u Konjicu ugovor o koncesiji za projektovanje, gradnju, korištenje i prenos 15 malih hidroelektrana (MHE) na slivu Neretvice. Ugovor su potpisali Amer Jerlagić, generalni direktor i Besim Halilović, izvršni direktor za ekonomske poslove “Elektropriverde BiH”, te Emir Bubalo, načelnik opštine i Derviš Dizdarević, šef za MHE u službi privrede opštine Konjic. Koncesija za sve MHE data je na 30 godina, a u tom periodu opština Konjic će dobijati koncesionu naknadu u vidu deset odsto od vrijednosti proizvedene struje.
Procijenjena vrijednost investicije za svih 15 MHE iznosi oko 67 miliona KM koje će obezbijediti “Elektroprivreda BiH”, instalisana snaga iznosiće 22 megavata, s godišnjom proizvodnjom od 83 gigavat-časova struje. Vrijednost građevinskih radova procijenjena je na 20 miliona KM, od čega će 70 odsto radova izvoditi firme sa područja opštine Konjic, pod uslovom da za predviđene radove imaju pozitivne reference.
“Ako ekološku dozvolu dobijemo do juna, prva faza radova će početi početkom 2010. godine i do kraja te godine bismo završili gradnju četiri hidroelektrane. U toku 2011. godine planirano je da završimo pet hidroelektrana, a sa šest do kraja 2012. bio bi okončan cjelokupni projekat”, rekao je Jerlagić.
On je istakao da su moguće teškoće u realizaciji projekta navodeći sporost administracije, jer su ekološku dozvolu za ovaj projekat od Ministarstva za okoliš i turizam FBiH zatražili 2007. godine, ali još nisu dobili nikakav odgovor. (Fena)

PS: Do danas, 5. 12. 2018. godine još ni jedna od planiranih MHE nije puštena u pogon?


Mirsad Čukle

Rate this item
(0 votes)