Građani aktivisti za primjer!

Gradimo zajednicu zajedno, kažu u Udruženju volonteri i prijatelji Konjica i pozivaju sugrađane da zajedno grade ljepše odnose, povjerenje, da budu dobre komšije, da rade za opšte dobro u kojem su sadržani i svi lični interesi.

Priznanje za građanski aktivizam i razvoj demokratije dodjeljuje se prvi put u Konjicu, s ciljem motiviranja građana za jači angažman na promociji, poticanju i razvoju demokratije i građanskog aktivizma. Prijedloge, uz obrazloženje, do 25.11., dostavljali su pojedinci, kućni savjeti, NVO, mjesne zajednice, političke stranke, društvene organizacije, privredni i drugi subjekti.

Ljudi teško žive, žale se na nepravdu, na korupciju, mobing, ucjene, u gradu nema parkova, nema parkinga, nema demokratije ni mjesnih zajednica, nema autobuske stanice, saobraćaj je loše uređen, nema kvalitetnog zdravstva ni školstva itd., svi žele promjene, ali većina šuti ili je politički pasivna. Neki kažu narod je nemoćan i živi u strahu od moćnika iz politike. Ali, promjene neće doći same od sebe, neće doći ako većina šuti, ako je politički nepismena i neaktivna. Pojedinac šuti dok problem ne dođe do njega, a kad on vrišti onda njega drugi ne čuju kao što ni on nije čuo njih.

Najgore rečenice su “Eto ih tamo, ne mogu ja tu ništa promjeniti”, “Nemoj se nikada s rogatima bosti”, Osvedni se i “Biće bolje”. Bolje može biti samo ako neko radi na tome, a to su građanski aktivisti, koji žive životom građana, koji žele svojoj djeci ostaviti bolje društvo.

“Obaveza je svakog mislećeg stvorenja da se bori protiv nakaradne politike i političara, koji gazeći Ustav i sve zakone, uzurpiraju svu vlast i uređuju živote građana po sopstvenim primitivnim i mafijaškim mjerilima i kriterijumima”, kaže naš jedan sagovornik, te dodaje da je potpuna demokratizacija i sekularizacija bh društva jedina opcija za BiH.

Da bi se ostvarile promjene, bilo više pravde i zakonitosti, da bi vlast bila odgovornija i pod stalnom lupom javnosti, trebaju se građani aktivirati. Zajedničke probleme građani mogu rješavati jedino zajednički, jedinstvenom akcijom, javno, hrabro. Hrabrost je kad javno kažeš što misliš, kad se javno boriš za pravdu, kad se moćnih ne bojiš, za zajednicu kad se boriš.

U cilju stimulisanja i promocije građanskog aktivizma, Volonteri Konjica i portal Novikonjic.ba povodom 5.12., Svjetskog dana volontera, u subotu, 1.12., dodjeliće priznanja i pohvale građanima općine Konjic, aktivistima, borcima za demokratiju, slobodu, ljudima koji imaju petlju.

Novikonjic.ba

Rate this item
(4 votes)