Osnivanju Platforme za progres prisustvovali i članovi iz Konjica

Na Dan obnove državnosti Bosne i Hercegovine u sali Doma mladih u Sarajevu održana je osnivačka skupština novoosnovane političke organizacije Platforma za progres Mirsada Hadžikadića.

Oko 1.200 prisutnih glasalo je za programske dokumente i organe Platforme za progres. Prvi put u političkom životu Bosne i Hercegovine u elektronskom glasanju učestvovali su i članovi Platforme iz iseljeništva. Za predsjednika Platforme za progres izabran je Mirsad Hadžikadić, a za potpredsjednicu Aleksandra Marjanović.


Osnivačkoj skupštini, iz Konjica su prisustvovali Behir Balić i Miralem Karić, koji nam je iznio svoje utiske:

To je bio jedan skup na najvišem, svjetskom nivou. Platforma je politička organizacija centra građanske orijentacije otvorena za svakog čovjeka koji Bosnu i Hercegovinu smatra svojom državom i domovinom bez obzira na njihovu vjersku, jezičku, nacionalnu, polnu, rasnu ili bilo koju drugu pripadnost ili opredjeljenje.


Koje su dalje aktivnosti i dinamika rada na terenu, pitali smo gospodina Behira Balića, člana inicijativnog odbora za Konjic i HNK:

Shodno planskim aktivnostima u toku su pripreme za organizovanje kantonalnog odbora, a nakon toga pripremamo osnivanje naše općinske organizacije u Konjcu, u kojoj će biti mjesta za sve poštene ljude koji žele raditi u interesu građana i boljeg života u Konjicu, u fokusu su nam mladi ljudi, što i jeste budućnost Konjica.

Mi želimo promjene u Konjicu u odnosu na sadašnje stanje, koje je loše, jer iste nesposobne face u vlasti gledamo skoro trideset godina, i želimo maksimalno povezivanje sa našom dijasporom.

"Ne može se graditi ni zajednica ni život na iskorištavanju drugih, na sebičnosti, na kriminalu, na nepotizmu, na podobnosti, na pohlepi, na neznanju. Mi moramo graditi zajednicu svih nas, zajednicu u kojoj ni mržnja ni tolerancija nisu cilj, nego je cilj suživot, razgovor, dogovor. Naše vođe ne vode državu da bi nama bilo dobro. Oni je grade po svojoj mjeri, a ne po našoj, za svoj interes, a ne za naš”, da ponovim riječi predsjednika Hadžikadića, sa osnivačke skupštine, rekao nam je gospodin Balić.

Novikonjic.ba

Rate this item
(2 votes)