BUTUROVIĆ POLJE: U toku pripremni radovi za eksploataciju pirofilitne rude u Parsovićima

U sklopu svojih redovnih aktivnosti kompanija AD Harbi d.o.o. Sarajevo intenzivno vrši pripremne radove za eksploataciju pirofilitne rude u Parsovićima.

"Raniji korisnici rudnika imali su vrlo neodgovoran odnos prema kopu, neselektivno eksploatisali samo jedan segment pirofilitne rude i time izazvali veliku štetu ne samo na kopu već i u širem prostoru.

Postojala je zakonska obaveza svih dosadašnjih korisnika da se, po prestanku eksploatacije, izvrši rekultivaciju zemljišta na mjestima gdje je vršena eksploatacija, ali to nije urađeno. Zbog toga, radnici spomenute kompanije sada ulažu ogromne napore da kop dovedu u stanje koje je neophodno za nastavak aktivnosti.

Novost je da se površinski kop planira zamijeniti jamskim načinom eksploatacije, s obzirom da su istraživanja pokazala da se parsovićki pirofilit nalazi i na dubinama većim 150 metara.

Prema izrađenom Investicionom planu, bit će zaposleno 97 radnika različitih profila, s prioritetom upošljavanja radnika s našeg područja. Očekuje se u prvoj godini ostvarenje planirane eksploatacije pirofilita koja će biti veća od ostvarene u svim dosadašnjim godinama od formalnog otvaranja rudnika.

U isto vrijeme traju građevinski radovi na zgradi bivše fabrike zakovica u Buturović - Polju, gdje je fokus stavljen na zamjenu dotrajalog krova i uređenje unutrašnjosti.
Sanirani su i problemi koji su se odnosili dovod struje, transformator i na strujne instalacije, na kanalizacionu i vodovodnu mrežu, te je kompleks Zakovice, nakon više od 15 godina, dobio struju i vodu. Na taj je način zaustavljeno njegovo propadanje.

Važno je naglasiti da su tokom sanacije poslovnog kompleksa Zakovice uočene značajne prijetnje po očuvanje ekološki prihvatljive sredine i AD Harbi je angažovao eksperte i uložio značajna sredstva da se saniraju skladišta i adekvatno zbrinu zatečene štetne materije potencijano vrlo opasne po okolinu. Tim aktivnostima je u velikoj mjeri sačuvana predispozicija da naš kraj bude kraj zdravog življenja i ekološki prihvatljive poljoprivredne proizvodnje.

Kako je kazao gospodin Muhamed Harbinja, direktor AD Harbi, planirano je da se ruda eksploatiše i primarno prerađuje u Parsovićima, dok će naša kultna Zakovica biti mjesto sekundarne prerade i razvojno-istražnog i edukacionog centra." - saopćeno je FB stranici Buturović Polje.

Novikonjic.ba

Rate this item
(0 votes)