Konjic/ Održane javne rasprave: Građani nikada aktivniji i bučniji po pitanju Nacrta budžeta općine Konjic za 2019. godinu

FOTO: Radio Konjic, FB FOTO: Radio Konjic, FB

Jučer je održana javna rasprava građana za dvije postojeće MZ (Trešanica, Novo Naselje) i dvije nepostojeće (Centar i Stari Grad) sa početkom u 11 sati što je naišlo na kritike građana, obzirom da je to neprihvatljivo vrijeme i predloženo je da se ubuduće održavaju nakon radnog vremena.

Ipak, primjetno je ove godine i veće učešće građana na javnoj raspravi, a ako smo uspjeli svojim tekstovima i najavama animirati sugrađane da budu aktivniji, drago nam je.

Emir Hadžajlija, predsjednik MZ Novo Naselje naglasio je problem nefunkcionisanja semafora u Koloniji. Dopisivanjem sa federalnim ministarstvom problem je vraćen na općinu i po njegovim riječima tu se i nalazi problem nefunkcionisanja saobraćajne signalizacije.

„Kroz ovu ulicu svakodnevno prolazi preko stotinu djece na putu ka Prvoj OŠ Konjic i pitanje je dana kada će se desiti „belaj“. Taj problem nas muči već godinama.“ – kazao je Hadžajlija za Radio Konjic.

Zoran Krezić, stanovnik ulice Željeznička u MZ Trešanica, kazao je da je vrijeme da se ulica uredi, jer tu postoji oko 50 godina nasip, svojevrsna škarpa koja se treba urediti i da ulica dobije park koji su građani spremni uređivati.

Vojislava Junuz, iznijela je problem vezan za Sarajevsku ulicu, preciznije za dionicu puta M17 iz Ovčara do ulaza u Konjic, gdje je vrlo mračno i ima dosta djece iz Ovačara koja idu u školu te je zatražila radi sigurnosti tri do četiri ulične svjetiljke.

Behir Balić, predsjednik Kućnog savjeta Maršala Tita 58 A/B apostrofirao je činjenicu da više od osam godina ne postoji formiran Savjet MZ Centar.

„Nema prostorije, ne poštuje se zakon, građani nisu uopšte informisani, nema parkova i igrališta za djecu, jednostavno su se građani sveli na mjeru tu da ih niko ništa ne pita.“- rekao je Balić za Radio Konjic.

Lejla Nuhanović-Gakić, stanovnica u MZ Novo Naselje imala je nekoliko konkretnih prijedloga. Zatražila je osposobljavanje javnih toaleta u našem gradu i puštanje istih u funkciju. Predložila je izdvajanje Hitne medicinske službe kao isturenog punkta u gradu te zatražila rješavanje problema kanalizacije ispred solitera, na potezu od zgrade do ispusta u Neretvu.

Adis Muhibić, predsjednik Udruženja „Volonteri i prijatelji konjičke regije“ čije je sjedište u MZ Trešanica za portal Novikonjic.ba kazao je, da su dopisom zatražili, da se ponovo uvrsti 20.000 KM za uređenje Igrališta, parking i režima saobraćaja u CŽR, kao što je bilo i 2018. godine, a sada je iz nepoznatih razloga u nacrtu uklonjeno.

„Predložili smo i novu stavku za budžet općine koja se odnosi na to, da se odobri 20.000 KM za podršku etažnim vlasnicima u sanaciji fasada stambenih jedinica na području MZ Trešanica, oštećenih usljed ratnih dejstava. Mi imamo stalni problem oko higijene ulice, jer se korito Trešanice ne čisti godinama i tu snose odgovornost i MZ Trešanica, kao i sekretar općine Konjic zbog trome reakcije i neizvršenog obećanja. Naravno, ponovili smo našu molbu za finansijsku podršku knjigovođi udruženja, pa vidjet ćemo šta će od ovoga biti uvaženo.“ – kazao je Muhibić.

Sve prijedloge i primjedbe na nacrt Budžeta općine Konjic za 2019. godinu koji iznosi oko 20 miliona KM treba dostaviti i u pismenom obliku nadležnoj općinskoj službi do 26. 11. 2018. godine.

„Ima Komisija za kapitalne projekte od 30-tak ljudi koji će ocjenjivati i procjenjivati bodovanjem. Svako ima neki svoj lični stav, a imaju i neki kriteriji koji se odnose na to gdje je više građana nastanjeno, povezan veći broj naseljenih mjesta. Po meni je prioritet voda, putevi pa tek onda dolazi pa tek onda dolazi javna rasvjeta. Ulaže se u grad, naravno dosta toga „fali“, ali se rješava i mislim da će u narednom periodu i u skladu sa mogućnostima općina rješavati ove sve probleme.“ – pojasnio je pomoćnik načelnika za privredu i finansije, Vahid Alibegović, prenosi Radio Konjic.

Dodajmo tome, da sigurnost djece i građana mora biti na prvom mjestu. Nesigurne ulice postaju potencijalno žarište kriminala i kasno će biti kada se nekome nešto ne daj Bože desi zbog toga što se životni prioriteti nisu prepoznali od nadležnih u općini Konjic.

Novikonjic.ba

Rate this item
(1 Vote)