OV KONJIC / Vijećnici i načelnik spriječili poskupljenje vode i kanalizacije te oborili izvještaj JKP „Standard“ za 2017. godinu

Na posljednjoj 12. sjednici OV Konjic održanoj 30. oktobra vijećnici i načelnik općine Konjic, Emir Bubalo spriječili su svojevrsno povećanje režijskih troškova građana planirano kroz Prijedlog Odluke o davanju saglasnosti na Cjenovnik za usluge JKP „Vodovod i kanalizacija“ d.d. Konjic (VIK).

Protiv je glasalo 5 vijećnika, suzdržanih je bilo 14 dok su za povećanje cijena ruku podigla 4 vijećnika. Plaćanje mjesečnih troškova kanalizacije oko 40.000 KM bit će osigurano iz budžeta općine Konjic.

U jednom momentu diskusije, Esad Banda, predsjednik SDP-ovog kluba vijećnika ushićeno je dobacio nakon Bubalove pozitivne diskusije „kao da je u našem klubu“.

Najveći zagovarač za povećanje novih nameta građanima bio je pomoćnik načelnika za privredu, finansije i društvene djelatnosti Vahid Alibegović, koji je imao mišljenje da se treba i mora donijeti odluka koja bi poboljšala stanje u vodovodu.

„Što se tiče plaćanja, troškovi će uskoro biti oko 40.000 KM oko kanalizacije. Općina plaća oko 17.500 KM struju i telefon. Treba i radnu snagu, održavanje pumpi, analizu uzoraka i ostakle troškove. Bolje djetetu uskratiti kesu bombona i povećati cijenu plaćanja vode, to je 1 ili 1,5 KM.“ – kazao je Alibegović.

U obraćanju vijećnicima načelnik Emir Bubalo je kazao, da je općina Konjic sve pomogla oko vodovoda, kanalizacije i prečistača dok preduzeće VIK ima samo obavezu održavanja.

„ Ako je problem s vodom, mi ne bi trebali imati nikakav problem s vodom. Veći je problem održavanje, firme i oni koji troše vodu. Autopraonice i druge firme, oni trebaju biti na nekom satu, a stanovništvo, ipak treba, pošto imamo vode, ne trebamo je toliko štediti. Ima vode i ko god nema vode može pumpa da pumpa na 12 spratu, dok pritisak ne može biti veći nego što jeste. Mi smo sve napravili. Cijena neka ostane minimalna, a oni koji imaju neku vrstu biznisa, firme, fabrike oni trebaju plaćati, a stanovništvu neka, jer mi imamo dovoljno vode i ne smije voda biti problem. A ne može neko da sada zalijeva čitav dan. Imamo šest javnih česama, teče Ljuta i zašto povećati stanovništvu cijenu vode? Firme moraju imati satove. Voda nam teče preko česme, a mi gledamo hoćemo li povećati cijenu stanovništvu. Imamo vode, voda nije problem. Problem je kanalizaciju održavati.“ – kazao je Bubalo.

U daljem toku sjednice vijećnici su dali saglasnost na imenovanje novog-starog direktora VIK-a, Dženamira Hasagića te nakon duže diskusije sa 12 suzdržanih i 12 glasova za - nisu usvojili Izvještaj o radu JKP „Standard“ d.o.o. Konjic za 2017. godinu direktora Envera Tahirovića.

Zašto poslovanje lokalnog javnog preduzeća JKP Standard d.o.o. Konjic ovaj put nije imalo prolaznu ocjenu za 2017. godinu, javnost očekuje detaljnije pojašnjenje direktora Tahirovića.

Novikonjic.ba

Rate this item
(2 votes)