INTERVJU / BUDIM SEDIN: Trebamo nova lica i „Plan 10“

7. oktobar 2018. je sudbonosan za budućnost BiH. SDP ima plan kako ovu zemlju učiniti boljom i ljepšom. Ovu priliku ne smijemo propustiti. – kazao je u razgovoru za naš portal gospodin Sedin Budim, kandidat OO SDP Konjic za Skupštinu HNK-a.

NK: Šta nam možete reći o sebi?

BUDIM: Zovem se Budim Sedin i rođen sam 1973. godine u susjednoj Jablanici, a od svoje pete godine živim u Konjicu. U ovom gradu sam odrastao, završio osnovnu i srednju školu, upoznao i stekao širok krug prijatelja i poznanika na što sam posebno ponosan. Diplomirao sam na Pravnom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Također, cijeli moj profesionalni i radni angažman vezan je za naš grad. Već preko dvadeset godina zaposlenik sam MUP-a HNK i to u Odjelu za administrativne poslove i podršku Konjic. Svoje slobodno vrijeme, koje je vrlo ograničeno, najradije koristim u druženju sa prijateljima ili aktivnim odmorom na nekoj od prirodnih atrakcija kojima obilujemo.

NK: Već duži niz godina Vi ste politički aktivni u SDP-u. Šta Vas motiviše da budete u timu SDP-a i da se kandidujete na Opštim izborima 2018. godine?

BUDIM: Moje lično opredjeljenje, misao, izbor i stav su socijaldemokratski. S tim nemam nikakvih dilema sada niti sam ikada i imao. Jednakost, sloboda da se svako izjasni kako želi i kako se osjeća, jednake mogućnosti i prilike, socijalna pravda, demokratski politički poredak u kojem svi građani imaju pravo da biraju i budu birani, kvalitetno obrazovanje, zdravstvo dostupno svima, temelji su održivog i modernog društva. Izuzetak nije ni Bosna i Hercegovina. To je ono za što se vrijedi boriti i u šta vrijedi ulagati.

Neki druge motivi osim ovog nisu mi ni potrebni. Zašto SDP? Odgovor je jednostavan. SDP svojom tradicijom, statutom, načinom djelovanja i organizovanja je puno puta do sada pokazao kako je najdosljedniji nosilac i baštinik socijaldemokratske ideje. Tome u prilog ne govori samo ime partije. Podsjećanja radi, vratimo se na period nakon Opštih izbora 2010. godine kada je na vlast došao upravo SDP. Autocesta koja je tada izgrađena čini najveći procenat od ikada urađenih u BiH. Znamo i sjećamo se da u vrijeme vlasti SDP-a nije bilo riječi o tome hoće li biti penzija, već su vijesti bile da se penzije povećavaju.

Svi u Konjicu, ali i u HNK i Federaciji BiH znamo šta PD Igman znači za namjensku industriju, za sve uposlenike i njihove porodice. Te i slične priče valja nam nastaviti razvijati. Siguran sam da SDP to zna raditi najbolje. To su prave vrijednosti koje ostaju i opstaju. Tako će biti i u budućnosti. Trenutna vlast nije uspjela nastaviti kontinuitet na pomenutim pričama i to je svima jasno. Upravo je i to jedan od glavnih motiva da se kandidujem na izborima i to po prvi put. Jednostavno, ovo društvo i država teško da mogu izdržati još četiri godine loše vlasti, nerada, nepravde i nekompetencije.

NK: SDP je promovisao „Plan 10“ koji između ostalog nudi rješenja iz oblasti pravosuđa, sigurnosti i reforme javne uprave. Možete li nam približiti izborni program SDP-a iz ovog dijela?

BUDIM: U pravu ste. SDP je uz učešće i trud velikog broja stručnjaka iz svih važnih oblasti kreirao ovaj važan i kvalitetan strateški dokument. Njegova je osnovna namjena zaustaviti, možemo slobodno reći, slobodni pad i stvaranje uslova za opšti društveni i socijalni napredak. Da li ste možda čuli da je naša politička konkurencija učinila napor da uradi sličnu stvar? Naravno, da ne. Nemaju osjećaja niti snage za takvo što. Oni glasačima ne mogu ponuditi bilo kakav plan ili ideju.

Između deset ključnih tačaka „Plana 10“, a zbog obrazovanja i radnog iskustva kojeg imam, posebnu ću pažnju posvetiti problemu pravosuđa i sigurnosti, odnosno reforme javne uprave. Svakodnevno smo svjedoci brojnih problema ove vrste s kojima se susreću svi naši građani. Ona se međusobno dodiruju pa čak i prepliću.

Korupcija u našem društvu je sveobuhvatna i prožima svaki njegov segment. Politika se na veoma loš i netransparentan način upliće u rad sigurnosnog sektora i to predstavlja možda i najveći problem stvaranja sigurnog okruženja za sve naše građane.

Istovremeno, kompletan sistem pravosuđa skupa sa kaznenom politikom kao važnim alatom, ne mogu kvalitetno odgovoriti na različite vrste sigurnosnih izazova. Rješenje, a na tome ću odlučno insistirati, vidim u primjeni snažnih antikoruptivnih mjera, povećanju odgovornosti tijela javne vlasti, razvijanju restriktivnijeg sistema kaznene politike i ubrzavanja u oblasti izvršenja sudskih odluka. Smatram da su ove mjere ključne. Kada je riječ o reformi javne uprave, čeka nas mnogo posla. Tu prije svega mislim na pojednostavljivanje administrativne organizacije, digitalizaciju javne uprave, snaženju lokalne samouprave, što veći nivo uključenosti građana i odgovorno upravljanje javnim preduzećima i ustanovama. „Planom 10“ sve ove tačke detaljno su razrađene i idu u pravcu skidanja omče do kraja birokratiziranog administrativnog sistema sa vrata Bosne i Hercegovine.

NK: Približite nam izborni program SDP-a koji govori o odgovornoj državnoj službi?

BUDIM: Svakako. Već smo istakli glomaznost i neefikasnost administracije u BiH. To vrlo dobro na svojoj koži osjećaju i građani kada su u nekoj vrsti potrebe. Plan SDP-a je da izmjeni zakone o državnim službenicima i namještenicima. Njime bi se postigao veći nivo efikasnosti, uspostavio jasan sistem napredovanja u službi, motivisali oni najbolji, kaznili oni koji ne rade i ne žele da rade svoj posao. Također, političke pozicije ćemo napraviti mandatnim, odnosno odvojiti od državnih službenika, čime će se postići da pojedinci što ih obnašaju odgovaraju za svoj rad građanima koji ih plaćaju, više nego odlično.

NK: Koja je Vaša poruka građanima Bosne i Hercegovine?

BUDIM: Građanke i građani Bosne i Hercegovine u političkom sistemu predstavničke demokratije izbore na kojima svoj glas dajete onima u koje imate povjerenje jedini je način, da utičete na vlastitu budućnost i budućnost generacija koje dolaze.

Pozivam Vas, da 7. oktobra učinite napor da savladate osjećaj nemoći i besperspektivnosti i da glasate. Drugog puta i načina, zaista nema.

Budite uključeni, informišite se i pratite šta Vam obećavaju. Uvjerite se da li su stranke, partije, koalicije ili nezavisni kandidati iskreni u onome što obećavaju te da li su njihova obećanja iskrena i provodiva. U prvi plan konačno postavimo životno važna pitanja ekonomije, zdravstva, obrazovanja, sigurnosti, jer to je način opstanka. Naravno, ovo nije poziv da iz vida izgubimo one koji rade na rušenju naše domovine Bosne i Hercegovine, unose stalne strahove i nemire među građane. Poruka za njih: Bosna postoji milenijum, a bit će je i dalje. Političkoj konkurenciji SDP-a poručujemo da prestanu sa prikupljanjem jeftinih političkih ideja na temelju manipulacija identitarnim pitanjima. SDP i ja lično s time nemamo problema. Znamo ko smo i šta smo, uvažavamo i prihvatamo sve različitosti i to smatramo bogatstvom i blagodatima ove zemlje.

Poštovane građanke i građani, Vaš glas za SDP i Vaš glas za mene je siguran glas za opstojnost Bosne i Hercegovine i blagostanje svih koji je vole i čuvaju.

Portal Novikonjic.ba želi našem sagovorniku puno sreće i uspjeha u daljem radu i predstojećim Opštim izborima u BiH.

Novikonjic.ba

Rate this item
(1 Vote)