INTERVJU / VALERIJA DELALIĆ: Već dvije decenije briga o penzionerima nije u praksi vladajućih struktura

Danas smo za naše čitatelje razgovarali sa g-đom Valerijom Delalić, sugrađankom, koja je kandidatkinja OO SDP Konjic za Skupštinu HNK-a. Portal Novikonjic.ba želi našoj sagovornici puno sreće i uspjeha u daljem radu i predstojećim Opštim izborima u BiH.

NK: Kandidatkinja ste SDP-a BiH za Skupštinu HNK kantona. Šta nam možete reći o sebi? Ko je Valerija Delalić?

DELALIĆ: Rođena sam 1954. godine u Bradini. Penzionerka sam PD Igman, gdje sam provela 40 godina radeći administrativne poslove. Društveno-politički aktivna u općini Konjic od 1974.- 1991. za što sam nagrađena sa više pohvala i priznanja, ali najdraža mi je Trećemartovska plaketa opštine Konjic, koja je svojevrsno priznanje za moj doprinos u zajednici. Članica sam SDP-a od osnivanja, predsjednica OO Kolonija, članica Predsjedništva Foruma žena i Predsjedništva OO SDP Konjic.

NK: Već duži niz godina Vi ste politički aktivna u SDP–u. Šta Vas motiviše da budete u timu SDP-a i da se kandidujete na Opštim izborima 2018. godine?

DELALIĆ: Moja motivacija da budem u timu SDP-a su program i ideje partije. Prefiks socijal - briga je o čovjeku, što već dvije decenije nije u praksi vladajućih struktura. Kandidatura je zbog sadašnje situacije u zemlji i to što čvrsto vjerujem, da SDP može i ima načina da Bosnu i Hercegovinu učini boljom i ljepšom za sve nas.

S obzirom, da su penzioneri došli do donje granice svog standarda, jedna trećina nas nema dovoljno ni za biološki dio života, a kamoli za ukupne životne potrebe. Bizmarkov model međugeneracijske solidarnosti je davno pogažen, jer je kod nas omjer penzioner - zaposleni 1:1, a analiza plaćanja je penzioner - zaposleni 1:0,7. To je po meni katastrofalno, a još gore će biti, jer nam omladina napušta zemlju.

Moramo zadržati mlade osobe u Bosni i Hercegovini da ne bismo postali država u kojoj vlada „bijela kuga“. Ne smijemo dozvoliti da nam mladost i pamet ide iz zemlje i gradi neku tamo tuđu, jer SDP ima dobar program za mlade, a ukoliko ne bude mladih neće biti ni starih.

NK: SDP je promovisao „Plan 10“ koji između ostalog nudi bolje funkcionisanje penzijskog sistema u cijeloj državi. Možete li nam približiti izborni program SDP-a koji uključuje rješavanje problema penzionera i starijih osoba?

DELALIĆ: Da bi penzijski sistem funkcionisao potrebno je da na jednog penzionera dolazi najmanje tri osiguranika. Reforma penzijskog sistema treba osigurati dostojanstven život starih osoba, koje su ostvarivale puni radni staž. Nakon što nam građani ukažu povjerenje i glasaju za SDP u oktobru mi ćemo ponovo podići penzije i uskladiti sa rastom troškova života. Uvest ćemo tzv. „socijalne penzije“, koje će obuhvatiti lica koja nisu bila nikada osigurana, a navršila su starosnu granicu. Vladajući stalno govore o porastu uposlenih, a činjenica je da se PIO fondovi nalaze u sve većem nedostatku sredstava. To ih jasno demantuje da pričaju laži svih ovih godina.

NK: Prema nezavisnim procjenama, u BiH oko 70% punoljetnih osoba sa invaliditetom živi blizu ili ispod granice siromaštva. Kažite nam kako SDP planira pomoći osobama sa invaliditetom?

DELALIĆ: SDP će usvojiti jedinstven zakon kojim će svim osobama sa invaliditetom biti osiguran jednak tretman i jednaka prava i to je ono ključno. Bit će formirane jedinstvene baze podataka osoba s invaliditetom, poticati ćemo zapošljavanje i obezbjediti nužna informaciono-tehnološka sredstva i pomagala, omogućiti profesionalne rehabilitacije osoba sa invaliditetom. Na taj način pomoći ćemo da se konačno u našoj državi ukine bilo koji vid diskriminacije prema našim sugrađanima, koji pripadaju ovoj kategoriji društva.

NK: Koja je Vaša poruka građanima BiH?

DELALIĆ: Već duži niz godina naši građani su svjesni da imamo loše vladajuće strukture, ali u sebi i dalje nose nerazumljivi strah od promjena. Zato poručujem, da taj strah u kome žive svakodnevno od njih čini robove i tako postaju vjerni čuvari onoga što nas sve zajedno uništava i što onemogućava naše pravo na bolji život. Prestrašeni smo marketingom koji nam je serviran, povezan je sa religijom, represijom i nacionalizmom. Zato sva odgovornost je samo na nama samima, svakom od nas pojedinačno. Sagledajmo svoj život do sada i 7. 10. odbacimo strah, prigrlimo slobodu i donesimo hrabru odluku. Glasajmo za SDP i za našeg budućeg predsjednika Denisa Bećirovića.

Fotografija Valerije Cvitanovic Delalic.

Novikonjic.ba

Rate this item
(1 Vote)