Domaći fudbal - Najava, 1. kolo Prve lige FBiH

U Vitezu gostuje Olimpik, u Čapljini Velež

U subotu i nedjelju 11. i 12. avgusta počinje prvenstvo u Prvoj ligi FBiH. U centru pozornosti su Čapljina i Vitez gdje gostuju dva najozbiljnija kandidata za prvaka, Velež i Olimpik.

Ove sezone iz Prve lige FBiH, u odnosu na prošlu, iz lige ispada, tri do pet klubova, što zavisi koliko će klubova ispasti iz elite bh. fudbala, iz oba entiteta FBiH, RS - a, očekuje se duga i teška borba većine klubova za opstanak u prvoligaškom društvu.

U Vitezu, bivši premijerligaš istominena domaća ekipa će ugostiti Olimpik koji najavljuje povratak u elitu bh. fudbala, ali i Vitežani imaju svoje planove, da na startu pred svojim navijačima postignu povoljan rezultat. Ovaj derbi sudi Mahir Mehmedičević iz Gradačca, asistenti su mu Mostarac, Nermin Mušić i Goraždanin, Mirza Čehaja, dok je glavni šef Alija Lizde iz Mostara.

U Čapljini se igra takođe derbi, koji je i hercegovački između Čapljine i jednog od najozbiljnijih kandidata za prvaka, Veleža. Mostarci na sva zvona najavljuju povratak u elitu bh. fudbala, ali i domaćini imaju svoje adute, najavljuju pobjedu, jedno je sigurno da će čapljinske Bjelave biti pretijesne daprime one koji će doći na stadion u Čapljini,
a Mostarci će sigurno imati veliku podršku svojih vjernih navijača. Derbi u Čapljini je povjeren
Elvedinu Topuzovću iz Tuzle, asistenti Sarajlija, Emir Zahiragić i Tuzlak, Mirza Čejvanović,
posmatrač suđenja je Ermin Halilagić iz Sarajeva.

U Konjicu se igra veoma zanimljiva utakmice između domaćeg Igmana i povratnika u prvoligaško društvo, Goražde. Konjičani su imali puno igračkih proomjena, ali vjeruju u prva tri startna boda, ali i iskusni strateg Goraždana, Nalblantić ima svoje planove sa svojim pulenima. Ova utakmica je povjerena Sarajlima, glavni je Semir Sarajkić, dok će mu pomagati, Sanel Herceglija, Edin Redžović i Benjamin Deljković.

U Živinicima domaćem Slavenu u goste dolazi povratnik u prvoligaško društvo, Novi Travnik. Domaćini će sve učiniti da staratu sa pobjedu, ali u fudbalu se nikada nezna, što je posebna draž.

U Orašju se igra komšijski derbi, gdje domaća istoimena ekipa očekuje jednog pretedenata za mjesto u vrhu, Zvijezdu iz Gradačca, jedno je sigurno da će prisutni gledaoci vidjeti kvalitet, ovdje su moguća sva tri znaka.

I na prestale dvije subotnje utakmice se očekuje neizvjenost, u Bihaću gostuje visočka Bosna koja je podlmadila ekipu koja zna da igra, ali Jedinstvo ne bi smjelo dozvoliti prošlogodišnju sezonu, pa očekuje tri boda, kao i Rudar koji ugoščuje Metalleghe BSI.

Na posljednjem nedjeljnom susretu u Tešnju između domaćeg TOŠK -a i Bratstva iz Gračanice igra se još jedan komšijski derbi, kao i na većini utakmica se očekuje neizvjenost, a, sudit će je Darko Obradović ( Stolac ), uz pomoč Mostaraca, Sanela Grljevića i Armina Jelina.

Subota, 11. avgust u 17,30 sati,

Čapljina: Čapljina - Velež , glavni sudija: Elvedin Topuzović ( Tuzla ), pomoćnici: Emir
Zahiragić ( Sarajevo ) i Mirza Čejvanović ( Tuzla ), 4. sudija: Edin Mujkić ( Doboj Istok ), delegat: Dalibor Šantić ( Busovača ), posmatrač: Ermin Halilagić ( Sarajevo ).

Živinice: Slaven - Novi Travnik , Emir Spahalić ( Mostar ), Josip Čolić ( Kupres ) i Marko
Grebenar ( Livno ), Kenan Bajraktarević ( Orašje ), Mario Ivković ( Livno ), Niko Lacić
( Brčko ).

Bihać: Jedinstvo - Bosna , Ilija Živković ( Orašje ), Marko Brezović ( Kostrč ) i Nikola
Bošnjak ( Tramošnica ), Haris Poprženović ( Travnik ), Nazif Kahrić ( Jajce ), Sead
Hasanović ( Sarajevo ).

Kakanj: Rudar - Metalleghe BSI , Dario Karačić ( Čitluk ), Silvio Bubalo i Marko Zelenika oba Mostar, Stipe Kovačević ( Tomislavgrad ), Renato Buhić ( Mostar ), Mustafa Tabak ( Sarajevo ).

Vitez: Vitez - Olimpik , Mahir Mehmedičević ( Gradačac ), Nermin Mušić ( Mostar ) i
Mirza Čehaja ( Goražde ), Josip Martinović ( Čapljina ), Esad Kudelić ( Bužim ), Alija
Lizde ( Mostar ).

Konjic: Igman - Goražde , Semir Sarajkić, Sanel Herceglija i Edin Redžović, Benjamin Deljković, svi Sarajevo, Eldin Hodžić ( Tuzla ), Jakov Tabak ( Tomislavgrad ).

Orašje: Orašje - Zvijezda, Ismet Ibrahimkadić ( Tešanj ), Emir Delić i Sahib Smriko, Azem Karić svi Zenica, Jasmin Memišević ( Breza ), Josip Marjanović ( Novi Trevnik ).

Nedjelja, 12. avgust u 17,30 sati

Tešanj: TOŠK - Bratstvo, Darko Obradović ( Stolac ), Sanel Grljević i Armin Jelin oba Mostar, Marin Pavlović ( Ljubuški ), Berin Pilav ( Sarajevo ), Sead Muratović ( Goražde ) .

Ismet Nimanović

Rate this item
(0 votes)