EMOTIVAN VIDEO / Pogledajte video napravljen u čast heroja, Izeta Nanića

Sve je u igri.

Nadam se da će uspjeti i ja sa njima, a onda i narod. Pobjeda je blizu, ako Bog da, bit će naša BiH. Osjećam da mogu uraditi zamišljeno. Da mi je snage i sreće. Sve sam uložio. Nestalo je struje. Sretno!

Zapisao je ovo u svom ratnom dnevniku, noć prije pogibije, legendarni komandant 505. bužimske viteške brigade 5. korpusa Armije RBiH Izet Nanić, koji je izgubio život 5. augusta 1995. godine.

Uporedo sa “Olujom” u Hrvatskoj, jedinice 5. korpusa su započele akcije oslobađanja teritorija s ciljem spajanja sa jedinicama Hrvatske vojske. Bužimska 505. viteška brigada, na čijem čelu je bio Izet Nanić, razbila je tada neprijateljske linije na Čorkovaći i krenula prema Dvoru na Uni. Samo nekoliko sati prije spajanja Hrvatske vojske i Armije RBiH na mostu iznad Korane i konačne deblokade, Nanić je ubijen iz zasjede.

Izet Nanić je rođen 4. oktobra 1965. godine u Bužimu, gdje je i odrastao. Imao je šestericu braće: Hazreta, Nevzeta, blizance Osmana i Arifa, Nijaza i Mujagu.

– Izo rahmetli je i kao dijete uvijek bio komandant. Njegova ekipa je morala pobijediti – kazao je svojevremeno njegov brat Mujaga.

Srednju vojnu školu završio je u Zagrebu 1984., Vojnu akademiju u Zagrebu 1987. godine. Do 1992. godine bio je aktivno vojno lice u JNA, a zatim se vraća u rodni Bužim kako bi učestvovao u odbrani BiH od agresora.

Učestvovao je u formiranju Štaba Teritorijalne odbrane, a 1. augusta 1992. godine postavljen je na dužnost njegovog zapovjednika. Osnivač je 105. Bužimske udarne krajiške brigade (kasnije 105. BUMB – 505. Viteška mtbr), u okviru kojih formira specijalne jedinice ČSN-BSN “Hamza” i DIV “Gazije”.

PRODUCTION / One Moment Studio i Naš Film za Mustafa Isaković

TEKST / Dževad Ponjević GLASOVI / Tarik Omerhodžić i Mustafa Isaković MUZIKA I KOMPOZICIJA / “Symphony of Genocide” u originalu pisao i producirao Nameek Walker

Pilav Amar/SarajevoGrad.BA

Novikonjic.ba

Rate this item
(1 Vote)