FEDERACIJA BIH / Okončani protesti boraca, sjednica Komisije zakazana za četvrtak

Protesti demobilisanih boraca Federacije Bosne i Hercegovine na graničnom prelazu “Bijača”, te na magistralnom putu u Srebreniku i na petlji Šićki brod su okončani, nakon što su borci prihvatili da sjednica Zajedničke komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u domovima Parlamenta FBiH bude zakazana za četvrtak, javlja reporter BHRT-a, prenosi agencija Patria.

Borci su ranije danas blokirali ove putne pravce, nakon što nije ispunjen njihov zahtjev da se za sutra zakaže sjednica oba doma federalnog Parlamenta, kako bi se usaglasili različiti usvojeni tekstovi Zakona o demobilisanim borcima i njihovim porodicama.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona su saopštili da je saobraćaj normalizovan, nakon okončanja protesta.

Oko 14.00 časova, borci su blokirali saobraćaj na petlji Šićki Brod, koji je normalizovan oko 14.35 sati, saopštili su iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Borci ne odustaju od svojih zahtjeva, te su ranije danas, u 13.05 sati, blokirali saobraćaj u Srebreniku, na magistralnom putu M-1.8 Tuzla – Orašje, kao i na autoputu A-1 kod graničnog prelaza Bijača, a potom i petlju “Šićki Brod”.

Ranije danas, predsjednik Komisije i potpredsjedavajući Doma naroda Jasenko Tufekčić izjavio je da će sjednica Zajedničke komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova Zakona o demobilisanim borcima i njihovim porodicama u domovima Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine biti sazvana u četvrtak.

Borci nisu željeli čekati četvrtak, te su, prema riječima predsjednika Udruženja “Zaboravljeni branitelji” Drage Grbavca, parlamentarcima dali rok do sutra, a nakon što zahtjev nije ispunjen, blokirali su navedene putne pravce.

Međutim, oni su ipak prihvatili prijedlog da se sjednica održi u četvrtak.

Predstavnici boračke populacije, koji su se ranije danas okupili ispred Federalnog parlamenta izjavili su da imaju obećanje o postizanju saglasnosti različitih tekstova Zakona.

Prema njihovim riječima, na toj sjednici Komisije trebalo bi da bude dogovoren već usaglašeni tekst zakona odnosno ono što je dogovoreno kroz amandmane prilikom usvajanja zakona u Predstavničkom domu i Domu naroda.

nap.ba-novikonjic.ba

Rate this item
(0 votes)