Otkriven obnovljeni spomenik na Ivan-sedlu

Danas 28.7., povodom obilježavanja 77 godina od ustanka naroda i narodnosti BiH u 2. svjetskom ratu, na Ivan-sedlu je upriličena velika svečanost na kojoj je otkriven obnovljeni spomenik poginulim partizanima u borbama vođenim od 5.3.do 5.4. 1945. godine.


Na ovu svečanost, pored ostalih, došli su bivši partizani iz Slovenije Valerija Škrinjar Svrz (90), Izidor Ćebrun (93) i Ajdin Pibernik (87), učesnik Igmanskog marša u sastavu 1. proleterske brigade NOP-a.

O značaju ustanka 27.7.1941. godine, značaju ovoga mjesta kroz historiju, značaju antifašističke borbe govorili su Muharem Fišo,ministar za boračka pitanja KS, Fadil Šehić, predsjednik UABNOR-a Hadžići, Esad Muhibić predsjednik PL općine Hadžići i drugi, a Sead Đulić iz Mostara rekao je“ nema ovdje nikoga iz političkih partija, čak ni onih koji svoje predizborne skupove završavaju anifašističkim parolama i porukama. Vrijeme je za ustanak, ujedinimo glas za istinske antifašiste, pobjedom u oktobru pokažimo da smo snaga i sjeme koje će probuditi Bosnu i Hercegovinu...“.

Ibrahim Čomić predsjednik UABNOR-a KS rekao je da su Zavnobih i patrioti ove zemlje garancija da će Bosne biti slobodne i demokratske, kao i do sada.

Cvijeće na spomenik položile su delegacije Kantona Sarajevo, delegacije Slovenije, Hadžića, Ilijaša, Sarajeva, Vogošće, Jablanice, Konjica, Ilidže, delegacija Saveza PL BiH, SDP BiH, BPS, te DF i Građanskog saveza iz Hadžića.


Kako su počele borbe na Ivan-sedlu 1945.?


Poslije oslobođenja Mostara i Jablanice, Ostrožac je oslobođen 1.3.1945.godine, u 19,30 sati.Komandant 29.hercegovačke udarne divizije u 23 sata u Ostrošcu izdao je zapovijest za napad na Konjic. Neprijatelj je imao jake snage na važnim kotama oko grada Đedinovac (k.664.), Zlatar (k.878), Smiholje (k.717), Gašino brdo (k.593 i k.564), Plješevac (k1072), Koznik (k.1244), Križ (k.1208), Pomol (k.432)...
Već oko podne 3.3. partizani su izbili na kose Pomola, ali su zadržani vatrom iz bunkera sa Gredine, Repovice i željezničke stanice.

Istog dana oko 13 sati njemačka pionirska četa eksplozivom je uništila konjičku staru ćupriju.Oko 16 sati neprijatelj je počeo napuštati dio grada na lijevoj obali Neretve. Sa Zlatara partizani su oko 17 sati ušli u dio grada koji je u 17,30 bio oslobođen. Tokom 4.marta likvidirane su posade utvrđene u željezničkim stanicama Dragočaj, Brđani i Bradina. Noću 4/5 mart partizani su izbili na kotu Ivan-sedlo (959 m), gdje su odmah vođene žestoke borbe.
U borbama na Lukaču poginuo je komandant 4. bataljona X hercegovačke brigade Jovan Bobot-narodni heroj. Na koti Ragalj (1134 m) spašavajući ranjenog Emira Pašića, poginule su bolničarke Zdenka Karačić (18), Emira Merdan (19) i Ljubica Remetić (22).
Borbe na Ivan sedlu trajale su sve do 5.aprila, u kojima je poginulo 618 boraca 29. udarne divizije NOP-a, jer su Nijemci svoje položaje branili čak i avionima. Odbrana Ivana bila im je značajna jer im je tu bila dublja odbrana Sarajeva, a čuvali su odstupnicu povlačenju svojih snaga iz Grčke i Albanije.


Mirsad Čukle/Novikonjic.ba

Rate this item
(0 votes)