ESAD BAJIĆ: Budi zahvalan ljudima koji su odbranili Konjic

FOTO: E.B., FB FOTO: E.B., FB

Ako danas, dok svjedočiš sjećanju na genocid u Srebrenici, nisi svjestan šta ti se spremalo 1992.g. onda nisi normalan.

Ako i nisi normalan znaš da jesi živ, a ako jesi živ to znači da je neko, te i narednih godina, hrabro stao na brda oko ovog grada i spriječio dušmane da učine isto što su učinili u Srebrenici 1995.

Budi zahvalan kad sretneš nekog od tih ljudi. Neki od njih danas čiste ulice našeg grada, nisu viđeni članovi društva. Neki zidaju zgrade i podižu krovove na njima. Neke ćeš naći za šankom u kafani, kroz strahove mnoge pregorjeli živci traže tupost. Nekom su granate ubile tijelo, nekom dušu, nekom um... Srešćeš ih danas kao starce i nećeš se sjetiti da su prije dvadeset godina mladići bili. Srešćeš nas i mlade i nećeš znati da smo skoro kao djeca puzali po ledinama Ljubine, kršu Kisera, šušnju Igmana i Bjelašnice, gazili po snijegu Vlašića... stotine puta jedinim srcem koje imamo pobjedili strahove, jedinim stomakom koji imamo progutali muke i jedinim umom ponavljali to, opet i iznova, svakog dana tokom četiri godine agresije.

Pitaćeš se šta hoćemo, šta tražimo, zašto sve priče vraćamo u prošlost. Možda će ti smetati, iritirati te jer ne znaš. I shvati da ne znaš. Rat je stao za neke, za neke nikad nije. Pitaj majke Srebrenice je li im danas 11 juli 2018. ili je još uvijek vječni 11. juli 1995?

Duboko u sebi i sad nosimo 1992, 1993, 1994, 1995. godinu, i u svakoj od tih godina nosimo hiljade djece, majki, sestara, deda, nena, očeva, braće, koje nismo uspjeli zaštiti i odbraniti.

Boli iskrenog borca svaka žrtva koju nije uspio spriječiti, svaki metak, granata, projektil ispred kojeg se nije uspio ispriječiti da zaštiti nejakog.
Svaka nevina žrtva teške prošlosti metak je u njegovom tijelu, boljka koju noćima pokušava oprostiti sebi, jer ga činjenica da je unatoč svemu ostao živ pritišće kao druge strah od smrti.

Ponudi mu cigaretu i ne razmišljaj o tom da li ga pušenje ubija... odšuti mu šutnju i podnesi mu galamu, ako i smeta- strpi se. Dani i godine koje dolaze donijet će mu smrt.
Nećeš se trebati brinuti zbog njegovih boračkih dodataka, penzija, primanja, prava... Brinućeš se i konačno shvatiti kad budeš morao stati na njegovo mjesto.

ESAD BAJIĆ, Facebook status, 11. 7. 2018.

Novikonjic.ba

Rate this item
(1 Vote)