Osman Ćatić: U BiH nema ničije dominacije

Osman Ćatić, šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda FBiH, za Oslobođenje govori o aktuelnom pitanju izbornih jedinica, o odnosu SDA i HDZ-a te o Mostaru.

Očekujete li i kada zakazivanje vanredne sjednice Doma naroda Parlamenta Federacije BiH po zahtjevu dvije trećine delegata Kluba Bošnjaka o prijedlogu zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH?

- Dvije trećine delegata u Klubu Bošnjaka u Domu naroda federalnog Parlamenta dostavilo je 2. jula ove godine prijedlog za sazivanje vanredne sjednice. U pomenutom prijedlogu se traži da na sjednici po hitnom postupku bude razmatran Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, čiji su predlagači klubovi zastupnika SDA, SBB-a, DF-a, SDP-a BiH i delegat u Domu naroda Predrag Kojović.

Poen više

Očekujem da sjednica bude zakazana u što skorijem roku, jer u skladu sa Poslovnikom o radu Doma naroda, predsjedavajući Doma je dužan sazvati sjednicu u roku kraćem od 14 dana po prijemu pisanog prijedloga dvije trećine delegata jednog od klubova naroda, o pitanjima koja oni smatraju izuzetno značajnim. Sa namjerom sam naveo kompletnu proceduru i ono što Poslovnik predviđa, jer bilo kakav drugačiji pristup predsjedavajuće bilo bi klasično političko opstruiranje procesa.

S obzirom na sve što se događalo u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH u vezi s Prijedlogom zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta FBiH, kakav je mogući rasplet?

- Jedini rasplet koji je potreban građanima Federacije BiH je usvajanje zakona o izbornim jedinicama i broju mandata kako bi, bez problema, mogli implementirati izborne rezultate nakon oktobarskih izbora ove godine. Sve drugo je čisto politiziranje. Ukoliko HDZBiH bude opstruirao sazivanje sjednice i mogućnost iznalaženja rješenja o izbornim jedinicama dijalogom u parlamentarnim klupama, to će jasno pokazati domaćim i međunarodnim političkim akterima, ali i građanima, kakve su namjere te stranke.

Iz HDZ-a BiH najavljuju sve ustavne mogućnosti zaustavljanja ovog zakona. Šta to znači za formiranje vlasti nakon oktobarskih izbora?

- Kao što sam već rekao, građanima Federacije je potreban ovaj zakon kako bi se implementirala njihova volja. Tačno je da postoje mehanizmi koje HDZBiH može pokušati iskoristiti za zaustavljanje ovog zakona, ali mislim da to nije dobro rješenje i oni su toga svjesni.

Također, treba imati na umu da smo u predizbornom periodu i da ima onih koji pokušavaju prikupiti koji poen više, pa se i retorika političara zaoštrava. Ne smijemo zaboraviti činjenicu da smo ovdje zbog građana, a ne uskostranačkih interesa koje pokušavamo sakriti pod plašt borbe za vlastiti narod. Sa druge strane, apsurdna je i nevjerovatna činjenica da je HDZBiH pokretač priče o izmjenama izbornih pravila u BiH i da je u konačnici, kada se stvorila pretpostavka za njihovu izmjenu, najveći kočničar tog procesa. Zanimljivo je da gotovo identičnu situaciju imamo i u Mostaru. U takvom destruktivnom pristupu HDZ-a BiH se krije odgovor zašto nema izbora u Mostaru.

Vaša stranka (SDA, op. a) je toliko godina koalicioni partner HDZ-u BiH. Zar nije postojala mogućnost dogovora s njima?

- Prije svega, partnere u vlasti određuju izborni rezultati. Godinama se SDA prebacuje kako ima ovakve ili onakve partnere po svojoj želji. To su jednostavno netačne stvari. Realnost je drugačija. Volja građana se mora poštovati, procesi u državi ne smiju stajati, država jednostavno svaki dan mora jačati. Koalicijom sa HDZ-om, SDA je pokazala odgovornost prema ustavnoj poziciji i izbornoj volji hrvatskog naroda.

Misija SDA

Nemogućnost dogovora oko fundamentalnih pitanja za BiH je bila kamen spoticanja između koalicionih partnera u čemu se najbolje ogleda odgovornost SDA prema državi, jer kompromis nikada ne smije biti na račun države. Za HDZBiH se to ne može reći. Kada tražite nešto što vam po Ustavu ne pripada, naš odgovor će uvijek biti da to ne može. Treba samo tu činjenicu “probaviti”. Najbolja ilustracija navedenog je aktuelna politička situacija. U ovoj zemlji nema dominacije nijednog naroda, odgovorne stranke to dobro znaju. SDA teži postići najbolje rješenje za sve narode, bez mogućnosti da bilo koji narod bude ugrožen na cijelom teritoriju BiH. To je naša misija i bit će ista bez obzira na to ko nam budu politički partneri.

Hoće li biti izbora u Mostaru?

- Predstavnici parlamentarnih stranaka su do sada održali niz sastanaka o ovom pitanju. Razgovaralo se o usuglašavanju stavova o prijedlogu izmjena Statuta Grada Mostara, kao i o političkom sporazumu gradskih odbora političkih stranaka. Ovi razgovori će biti i nastavljeni.

Mislim da je uloga Ureda visokog predstavnika za BiH (OHR) o ovom izuzetno važnom pitanju trebala biti puno veća. Posljednje izjave predsjednika HDZ-a BiH cijeli proces dovode u pitanje. Zar i to nije pokazatelj kakve se politike vode i sa kakvim ciljevima? Međutim, SDA će u Hercegovačko-neretvanskom kantonu istrajavati na održavanju izbora za Mostar.

https://www.oslobodjenje.ba/dosjei/intervjui/osman-catic-u-bih-nema-nicije-dominacije-376848

NK

Rate this item
(0 votes)