OBILJEŽENA 40. GODIŠNJICA IZGRADNJE PRUGE ŠAMAC – SARAJEVO

Bivši brigadiri, učesnici radne akcije, u suboru 23.6., obilježili su 40 godina otkako su gradili drugi kolosijek željezničke pruge Šamac – Sarajevo.

Oni su za tu priliku doputovali iz svih dijelova bivše Jugoslavije i inozemstva te ih je oko 300 Brigadirskim vozom iz Sarajeva, prošlo trasom koju su nekad gradili.

Predsjednik Organizacionog odbora manifestacije Nijaz Skenderagić, tokom puta, izjavio je da je pruga u dobrom stanju, a atmosfera u vozu izvanredna, prepuna emocija, veselja i lijepih sjećanja. Bivši omladinci, brigadirke i brigadiri prepoznaju se međusobno i evociraju uspomene. Kako voz prolazi, prisjećaju se vlastitih učinaka na konkretnim dionicama i mnogih drugih detalja akcije – rekao je Skenderagić.

Bivši komandant akcije Filip Vuković doputovao je za ovu priliku iz Australije i obratio se učesnicima na rastanku, u povratku, kod spomen-ploče u Zenici, podignute u znak sjećanja na ovaj poduhvat.

"Evo nas opet na našoj pruzi, naših ruku djelu, našem ponosu. Od našeg poduhvata proslo je 40 godina. Nekih nema među nama, mnogi su umrli ili nestali u olujama i burama koje su ovim krajevima prolazile. Ovo je bio posljednji veliki podvig omladine cijele Jugoslavije i nešto što ostaje trajno zapisano u kolektivnom pamćenju svih", pored ostalog, rekao je gospodin Vuković. Od zvaničnika grada Zenice i ZE-DO kantona, iako je bilo planirano, niko se nije obratio.

Na relaciji Sarajevo – Doboj – Sarajevo voz se zadržavao u Maglaju, Zavidovićima, Žepču i Zenici Na spomenik brigadirki Jeleni Radmilović, poginuloj na akciji 1947., u stanici Jelina, položeno je cvijeće.

Manifestacija sjećanja na 40. godišnjicu izgradnje i Brigadirski voz organizirani su uz pomoć preduzeća Željeznice FBiH.

Gradnja drugog kolosijeka pruge Šamac – Sarajevo počela je proljeća 1978. godine uz veliki dobrovoljni radni doprinos omladinaca u akciji kakvih je u bivšoj Jugoslaviji bilo više.

Nekadašnji učesnici se sjećaju tih poduhvata s emocijama jer su osim gradnje pruga, mostova, tunela i drugih značajnih objekata, bili mjesta lijepog druženja omladine iz cijele zemlje. Trajno su izgrađena i brojna prijateljstva, a neka poznanstva djevojaka i mladića okončavana su brakom, ponekad i simboličnom ceremonijom vjenčanja na samoj akciji. Poslije akcije Šamac- Sarajevo, sklopljena su tri brigadirska braka u Konjicu. (Bukvić, Delalić i Čopelj).

http://www.bhrt.ba/vijesti/bih/obiljezena-40-godisnjica-izgradnje-pruge-samac-sarajevo/

Konjičku brigadu "Maksim Kujundžić", sačinjavali su brigadiri i brigadirke iz svih 28 mjesnih zajednica, iz škola i preduzeća: Sabit Špago, Meho Lepara, Branka Muftić, Nihad Čopelj, Emira Prevljak, Ekrem Bukvić, Majda Fišić, Mirsad i Valerija Delalić, Mirsad Čukle, Dino Kasalo, Fadil Terzić, Veljko Babić, Aziz Korić, Bobo Fisko, Duško Arnautović,Esad Halebić i drugi.

Novikonjic.ba

Rate this item
(0 votes)