OV KONJIC: Općinsko priznanje Safetu dr. Ćibi na mišiće – vrijeme je da se uključi i civilno društvo u izbor najzaslužnijih laureata

FOTO: Novikonjic.ba FOTO: Novikonjic.ba

Na jučer održanoj 10. sjednici Općinskog vijeća Konjica izbila je burna rasprava između vijećnika SDU, Almira Alikadića i predsjednika OV Konjic, Ibre Halilovića (SBB), po pitanju dodjele priznanja posthumno Safetu dr. Ćibi.

Alikadić je napomenuo, da je njegov prijedlog bio čovjek iz naroda, Mumin Maksumić (posthumno) te je smatrao da priznanje još za života treba dobiti Sead dr. Buturović, a ne Safet dr. Ćibo (posthumno) za čije neprimjereno ponašanje tokom rata ima određene dokumente o čemu između ostalog daje izjave u tužilaštvu. Također, naglasio je, da su se sve odluke o dodjeli priznanja do sada donosile jednoglasno i da se toga trebalo pridržavati. U znak revolta, Alikadić je napustio sjednicu vijeća.

Predsjednik Halilović, istakao je da je „Ćibo svoj život stavljao na kocku idući i spašavajući druge“ te je naveo ratnu epizodu kada je sreo 1993. godine na putu za Goražde mnogo bolesnih i smrznutih ljudi, kojima je Ćibo spasio život“.

Primjedbu na rad Komisije za dodjelu priznanja na čijem čelu je načelnik Emir Bubalo (SDA) iznio je i predsjednik Kluba vijećnika SDP-a, Esad Banda, koji se u svojstvu člana Komisije istakao kršenje procedure, jer je bio spriječen odlučivati o prijedlozima kandidata, obzirom da je o održavanju sjednice obaviješten dva sata kasnije na mobitel (?).

Vijećnik SDA-a, Dženan dr. Lepara, jedan od inicijatora priznanja za Seada dr. Buturovića smatrao je, da nije u redu, i da se lakše daju priznanja ljudima koji žive i rade u Sarajevu, Mostaru ili Hrvatskoj, a da se trebaju prepoznavati ljudi koji su prisutni, živi, tu među nama.

Nakon održane sjednice Kolegija OV Konjic od 25. aprila, javnost je bila upoznata o ovogodišnjim prijedlozima kandidata za najviša općinska priznanja te su bile primjetne podjeljene reakcije građana, posebno iz manjinskih naroda koji pamte ratni period i ponašanje pojedinaca prema njima. (http://www.novikonjic.ba/index.php/bih/item/4721-najava-10-sjednica-ov-konjic-hoce-li-se-izabrati-privremeni-uo-srednje-skole-konjic).

Ipak, sa 14 glasova za i 7 protiv aktuelni sastav OV Konjic donio je odluku o ovogodišnjim dobitnicima najvećih općinskih priznanja u 2018. godini, a to su:

  1. Mumin Maksumić (posthumno, za humanitarni rad i razvoj općine Konjic);
  2. prof. dr. Ćibo Safet (posthumno, za veliki doprinos u razvoju zdravstva u Konjicu, razvoj bh. ortopedije i za nesebičan angažman u razvoju i odbrani općine Konjic i države BiH);
  3. Hamo Masleša (za svoj nesebičan angažman u razvoju i odbrani općine Konjic i države BiH);
  4. Almira Lizde (za promociju općine Konjic i ostvarene vrhunske sportske rezultate.

Portal Novikonjic.ba predlaže, da se dignitet rada Komisije za dodjelu općinskih priznanja ojača na način da se pored predstavnika političkih stranaka u Konjicu u rad ravnopravno uključe sistemom javnog poziva pozitivno istaknute ličnosti iz šire lokalne zajednice, civilnog društva i nevladinog sektora.

Novikonjic.ba

Rate this item
(1 Vote)