Domaći fudbal - Najava, 26. kolo Prve i Druge lige FBiH

Domaći fudbal - Najava, 26. kolo Prve lige FBiH

Derbi kola u Orašju, stiže Olimpik, nastavlja se velika borba za opstanak

U subotu i nedjelju 12. i 13. maja igraju se utakmice 26. kola Prve lige FBiH, sedam utakmica se igra u subotu, a jedna u nedjelju, u Tešnju.

Derbi kola se igra u Orašju, gdje istoimena ekipa, 43 boda ugošćuje drugoplasiranu ekipu sarajevskog Olimpika. Vukovi sa Otoke se jedini uporni u utrci za prvaka sa liderom Slogom, pa se očekuje kvilitetna utakmica. Ovaj derbi će suditi, Antoni Bandić iz Gruda.

Lider Sloga iz Siminog Hana je u sjajnoj seriji, od sedam uzastopnih pobjeda, uz gol razliku, 15:1, a posljednji poraz su doživjeli u Bihaću, 25. marta od domaćeg Jedinstva, 0:1. Ovaj put Sloga gostuje u Kaknju gdje je očekuje devetoplasirani Rudar, ali, po trenutnoj formi, mada su u fudbalu moguća iznenađenja, gosti se nadaju nastavku sjajne serije.

U Mostaru se igra komšijski derbi između 4- plasiranog Veleža i konjičkog Igmana, domaći nakon gostujuće pobjede u Čapljini očekuju tri boda i napredak na prvoligaškoj tabeli, ali i puleni trenera Igmana, Nedima Jusufbegovića očekuju povoljan rezultat, naravno, sve uz dobrano popunjene tribine u Vrapčićima. Ovaj derbi je povjeren, Mahiru Mehmedičeviću iz Gradačca.

Zanimljivo će biti i u Živinicima, gdje domaći Slaven, 30 bodova, prima u goste "ranjenu" Čapljinu (33 boda) nakon domaćeg poraza od Veleža. Domaći imaju imperativ pobjede jer svaki izgubljen bod na domaćem terenu može donijeti probleme, ali, i Čapljinci imaju svoje motive. Glavni "šef" u Živinicama je Sanel Silić iz Cazina.

U Bugojnu je još zanimljivije gdje domaća Iskra koja se grčevito bori da sačuva prvoligaški status, će ugostiti tim proljeća, ekipu Metalleghe BSI iz Jajca koja nije doživjela ni jedan poraz u drugom dijelu prvenstva, savladavši u proljetnom dijelu Olimpika u Sarajevu, te odigravši sa Slogom i Zvijezdom neriješeno. Jajčani su zabilježili šest pobjeda i četiri remija, osvojili u drugom dijelu sezone 22 boda, uz gol razliku. 20:6. Ovu utakmicu sudi, Travničanin, Haris Poprženović.

I na sljedeće dvije utakmice igraju ekipe kao Iskra, Jedinstvo iz Bihaća gostuje, može se slobodno reći "otpisanom" Travniku, dok je TOŠK domaćin ekipi Bratstva iz Gračanice, obje su u zoni ispadanja, Jedinstvo ima 24, a TOŠK i Iskra po 23 boda, a svaki bod u ovoj "ludoj" utrci za mjesto koje donosi opstanak bio mogao u konaćnici biti zlata vrijedan. Utakmicu u Travniku sudi Elvedin Topuzović iz Tuzle, a, u Tešnju
Darko Obradović iz Stoca.

U Visokom domaća osmoplasirana Bosna (36 bodova), će ugostiti jesenjeg prvaka Zvijezdu iz Gradačca (45 bodova), te će sigurno u ovoj utakmici uživati
prisutni ljubitelji fudbala na stadionu "Luke".

Subota, 12. maj u 17,00 sati,

Mostar: Velež - Igman , glavni sudija, Mahir Mehmedičević (Gradačac),

Živinice: Slaven - Čapljina ,Sanel Silić (Cazin),

Kakanj: Rudar - Sloga, Dario Karačić (Čitluk),

Orašje: Orašje - Olimpik, Antoni Bandić (Grude),

Bugojno: Iskra - Metalleghe BSI , Haris Poprženović (Travnik),

Travnik: Travnik - Jedinstvo, Elvedin Topuzović (Tuzla),

Visoko: Bosna - Zvijezda, Danijel Bojo (Kiseljak).

Nedjelja, 06. maj u 17,00 sati,

Tešanj: TOŠK - Bratstvo, Darko Obradović (Stolac).

Ismet Nimanović

-------------------------

Domaći fudbal. Najava, 26. kola Druge lige FBiH, grupa, Jug

Lider Tomislav, ugoščuje Brotnjo Čitluk, njegovi pratioci, Posušje, Kamešnicu, Klis slobodan

Utakmicama 26. kola, Druge lige FBiH, grupa, Jug, u subotu i nedjelju, 12. i 13. maja nastavlja se velika utrka za prvo mjesto, dok je veoma zanimljivo i u borbi za opstanak.

Lider Tomislav u ovom kolu će ugostiti ekipu Brotnjo Čitluka, dok će njegovi pratioci, Posušje, takođe biti domaćin ekipi Kamešnice, dok će Klis iz Buturović Polja u ovom kolu biti slobodan.

Derbi začelja se igra u Ljubuškom, gdje posljednjeplasorana Sloga (16 bodova, ugošćuje, 13 - plasiranu Turbinu, 21 bod.

Branitelj (19 bodova), koji je u prošlom kolu zabilježio gostujuću pobjedu u Grudama, 3:0, u ovom kolu je domaćin ekipi Neuma, pa se sa pobjedom može nadati opstanku.

Derbi kola koji je ujedno i komšijski derbi u Prozoru / Rami igraju domaća šestoplasirana, Rama, 38 bodova, će ugostiti 4- plasiranu Slogu iz Gornjeg Vakufa
/ Uskolja koja ima tri boda više od svojih domaćina.

Na preostale dvije utakmice domaćini su blagi favoriti, Troglav 1918 protiv ekipe Gruda, te Stolac protiv mostarskog Cima.

Subota, 12. maj u 17, 00 sati,

Stolac: Stolac - Cim, glavni sudija: Majkl Proleta (Tomislavgrad), pomoćnici: Marko
Blažević i Antonio Marčinko oba Mostar, delegat: Vinko Begić (Imotski).


Tomislavgrad: Tomislav - Brotnjo Čitluk, Oliver Kožul (Široki Brijeg), Toni Bandić
(Grude) i Marijan Ćosić (Široki Brijeg), Anđelko Deljak (Glamoč).

Nedjelja, 13. maj u 17,00 sati,

Mostar: Branitelj - Neum , Mario Pejić, Dalibor Mavrak i Andrija Dolić, Damir Kljajo svi Mostar.

Posušje: Posušje - Kamešnica, Jure Delić, Sandi Ljevo i Anis Kalajdžić svi Mostar, Mladen Ćorluka (Grude) .

Ljubuški: Sloga - Turbina, Stipe Kovačević (Široki Brijeg), Ivo Maglica (Livno) i Matej
Bevanda (Čitluk), Nedžad Pehilj (Stolac).

Prozor / Rama: Rama - Sloga (GV-U), Sehmin Hakalović (Konjic), Elvir Čilić i Adnan Arfadžan oba Jablanica, Drago Letica (Tomislavgrad).

Livno: Troglav 1918 - Grude, Drago Tabak (Tomislavgrad), Ivan Jurič (Tomislavgrad) i Darijo Lovrić (Široki Brijeg), Hrvoje Turudić (Čitluk) .

Slobodna ekipa, Klis.


Ismet Nimanović

Rate this item
(0 votes)