ESAD BAJIĆ: Listajući monografiju konjičkih šehida

Čovjek musliman se može osamiti, može se povući u sebe, može štošta 6 dana u sedmici, ali petkom mora izaći i zajedno s drugima stati u saf džuma-namaza.

Na ovaj današnji dan osvjedočimo se da smo dio jednog društva, zajednice, jednog vremena i prostora. Vrijeme i prostor su nezavisni od nas, al' je društvo građevina koju činimo bez obzira povlačili se iz njeg ili u njem učestvovali, i na jedan i na drugi način učestvujemo u njegovom oblikovanju.
26 godina je prošlo od šehadeta prvog konjičkog šehida Suada Alića. Ulazim u biblioteku i s police uzimam knjigu koje nema, Monografiju konjičkih šehida koja nije oštampana već22 godine. Toliko je prošlo od kako je zadnji šehid odbrane našeg grada i države, životom posvjedočio i borbu i slobodu, davječno živi u našem pamćenju, sjećanju, kao šehid-svjedok vremena i pouka bezvremena.

Uzimam i listam 490 stranica knjige koje nema. Svaku stranicu joj otvorim s bismillom, prevrnem s tugom i riječima: „Sram nas bilo!“

Ima negdje neko udruženje porodica šehida, ono ima svoja tijela i svoje uposlene, svoje predsjednike, svoju članarinu koju uredno naplaćuju od majki, očeva, supruga naših šehida, od sebe samih jer vjerujem da su u tim tijelima sve članovi porodica šehida i... revnosno se brinu da , evo 22 godine na današnji i svaki drugi dan, listam knjigu koje nema zbog želje koju imam i potrebe koja postoji.

Da sam se drznuo kao borac Armije, kao sin šehida, kao bibliotekar Medžlisa, kao imam, pjesnik, pisac, Konjičanin... i napisao knjigu koje nema, da bi bila knjiga koja ima, bio bi kriv kao i za neke druge knjige koje sam se drznuo priredit. Ovako niko nije kriv jer mnogi kritičari u ovom gradu još se nisu naučili kritikovat nerad, kritika je prvenstveno rezervisana za rad, aktivnost, pokušaje i nastojanja. Greške vidimo samo u onom što ima, rijetko primjećujemo prazninu koja svjedoči da nešta treba biti a da ga nema.

Imam jednu rafu u biblioteci, prazna je, čeka knjigu o konjičkim šehidima, u njenoj praznini vidim grešku, veliku grešku, grešku za koju smo svi krivi

5.maja 1992. godine šehadet je postigao prvi konjički šehid Alić (Halil) Suad, rođen 1971. godine.

Otvaram prvu stranicu knjige koje nema i gledam njegov lik, čitam njegovu biografiju, promišljam prošlost koja nam neće dati budućnost sve dok dug prema njoj ne ispunimo.

Esad Bajić - FB

Novikonjic.ba

Rate this item
(1 Vote)