Udruženje dijabetičara u akciji prevencije dijabetesa

FOTO: Novikonjic.ba FOTO: Novikonjic.ba

Svjetski dan zdravlja 7. april, Udruženje građana dijabetičara “Dijabetes”- Konjic obilježilo je početkom realizacije projekta Prevencija dijabetesa.

Tim povodom, juče, 5.4. u Srednjoj školi u poslijepodnevnim satima, za učenike Srednje škole predavanje je održao prim. dr. Šaban Hodžić, a aktivisti Udruženja vršili su besplatno mjerenje šećera u krvi.

Projekat se nastavlja istim aktivnostima po osnovnim školama, mjesnim zajednicama, ustanovama i preduzećima. Projekat su za sada podržali “Igman” i Union banka, a za nedostajuća sredstva, zahtjev je poslat i na više drugih adresa, od kojih se čeka odgovor.

Približno 500 miliona ljudi u svijetu živi sa dijabetesom, poredeći sa 108 miliona koliko je živjelo 1980. godine ovo predstavlja veliko povećanje broja oboljelih. Globalna rasprostranjenost dijabetesa se udvostručila od 1980., povećavajući se od 4,7% do 10% populacije. Ovo povećanje se ogleda u povećanju nekih faktora rizika kao što su gojaznost, način ishrane i povećani stres.

Više od 40 posto dijabetičara ne zna da je bolesno i jedini način da se pravovremeno otkrije i liječi dijabetes, jeste kontrola šećera u krvi. Zbog toga bi projekat Udruženja dijabetičara, Prevencija dijabetesa, trebao imati jaču podršku cijele zajednice.


M.Čukle/Novikonjic.ba

Rate this item
(0 votes)