MOSTAR: Konjičanke Semira Jablić i Merima Dželilović (VIPK) učesnice Prvog antikorupcijskog foruma mladih

FOTO: Infohouse FOTO: Infohouse

Prvi antikorupcijski forum mladih koji je održan 28. marta u Mostaru na temu “Utjecaj antikoruptivnog obrazovanja na promjenu percepcije mladih o korupciji” okupio je 20 mladih iz mostarskih srednjih škola i fakulteta, a ispred NVO “Volonteri i prijatelji konjičke regije” (VIPK) učestvovale su učenice Srednje škole Konjic, Semira Jablić i Merima Dželilović, saznaje portal Novikonjic.ba.

Svrha je foruma otvaranje dijaloga o percipiranoj razini korupcije u obrazovanju u Bosni i Hercegovini, u kojim se područjima javlja te kako antikorupcijsko obrazovanje utječe na percepciju mladih o korupciji.

Moderator prvog antikorupcijskog foruma u Mostaru Tajma Tiro kazala je, kako je u sklopu projekta “Prevencija korupcije u obrazovanju: Više znanja, više transparentnosti” nastalo nekoliko antikoruptivnih timova, a među njima i jedan iz Mostara.

“Na jednom od sastanaka odredili smo tri aktivnosti, podjela simboličnih sapuna s porukama vezanim za borbu protiv korupcije, zatim provođenje ankete, te današnji događaj, antikorupcijski forum s ciljem da se vidi kako mladi razmišljaju o pojmu korupcije”, rekla je Tiro.

Istaknula je kako su, uz ostalo, željeli vidjeti rezultate projekta “antikoruptivni sati” te je li se podigla svijest ljudi o tom problemu.

Alma Fejzić iz Centra za razvoj omladinskog aktivizma (CROA) ocijenila je kako se projekt “Prevencija korupcije u obrazovanju: Više znanja, više transparentnosti” sastoji od dva segmenta – društveno odgovornih akcija i antikorupcijskih sati u osnovnim i srednjim školama.

Dodala je kako je forum prilika da se vidi što su mladi kroz te sate naučili o korupciji.

“Kada smo krenuli s projektom statistike su bile poražavajuće. Mladi jako malo znaju o korupciji, a neke su im koruptivne radnje čak uobičajene i svakodnevne te ih ne vide kao koruptivne aktivnosti”, ustvrdila je Fejzić.

Osim mladih, na forumu su sudjelovali i predstavnici nevladinog sektora i članica antikorupcijske mreže ACCOUNT, predstavnici nadležnih ministarstava obrazovanja i odgojno-obrazovnih institucija.

Forum je organizirao Centar za razvoj omladinskog aktivizma (CROA), uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID/BiH) i Antikorupcijske mreže organizacija civilnog društva u BiH – ACCOUNT. Osim toga, forum je ujedno bio i prilika za upoznavanje šire javnosti s aktivnostima i rezultatima projekta ‘Prevencija korupcije u obrazovanju: Više znanja, više transparentnosti’, koji udruženje CROA uz podršku projekta ACCOUNT-a implementira u više od 40 osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini.

Pored Mostara, antikorupcijski forum će se organizirati i u Tuzli i Sarajevu.

Mostarski.ba-Novikonjic.ba

Rate this item
(1 Vote)