Novinar portala Novikonjic.ba na trodnevnoj edukaciji u Vogošći

Danas je u Vogošći počeo trodnevni program edukacije o temi "Standardi izvještavanja, sloboda izražavanja i prevencija klevete".

Na seminaru učestvuju bh novinari, urednici i advokati, a moderatori su Mehmed Halilović, Amir Kapetanović i Ljiljana Mijović.

Edukacija je podijeljena u četiri panela tri dana, a ima za cilj ojačati kapacitete urednika medijskih kuća, novinara, advokata i drugih zainteresovanih u izvještavanju koje prevenira potencijalnu klevetu.

Prvog dana govorilo se o zakonima o zaštiti od klevete u BiH - principi, sudska praksa i novinarske zablude i zamke.

"Ovo je veoma klizav teren, nema recepta i mnogo zavisi od novinarske procjene, provjere, iskustva da ocijeni šta je kleveta, šta neukus ili govor mržnje, šta je javni interes, kada ide i šta znači ispravka, demanti, izvinjenje. U svemu je osnovno da novinar ima dobru namjeru i odgovornost prema čitaocu", za portal novikonjic.ba rekao je Mehmed Halilović, bivši novinar, urednik i Obdusmen za medije FBiH.

Redakciju portala Novikonjic.ba predstavlja novinar, Mirsad Čukle i ova edukacija je dio USAID-ovog Programa osnaživanja medija, koje realizuju CPCD i Otvorena mreža.

Novikonjic.ba

Rate this item
(1 Vote)