UŽIVO: Odbijen zahtjev za gašenjem SDP BiH – zatraženo od Željka Komšića da povuče svoju kandidaturu za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine

Predsjedništvo SDP-a BiH donijeli su odluku kojom ne prihvataju prijedlog Demokratske fronte i Željka Komšića za gašenjem SDP BIH.

Istovremeno, zatraženo je da Željko Komšić, povuče svoju kandidaturu za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

- Do jutros smo dobili izjašnjavanje 84 naše organizacije. Jednoglasno smo usvojili dva seta zaključaka. Kada je u pitanju prijedlog DF-a, Predsjedništvo SDP-a je donijelo šest zaključaka. Prvi i osnovni zaključak je da o ukidanju SDP-a ne može biti razgovora. Ovi uvjeti koji su ponuđeni za nas su neprihvatljivi i nerealni i ni na koji način ne mogu dovesti do ujedinjenja ljevice. Gašenje SDP-a kao političkog subjekta poslije 108 godina tradicije je apsolutno neprihvatljivo - rekao je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, dodajući da je ta odluka jednoglasna.

- SDP je potpuno posvećen saradnji građanskih stranaka na izborima. Izražavamo spremnost da o eventualnom ujedinjenju razgovaramo nakon izbora. Također smo spremni i pozivamo druge socijaldemokratske stranke da se ako žele integriraju u SDP - kazao je Nikšić.

On je potcrtao da je SDP spreman na razgovore o zajedničkom nastupu, te da daje potpunu podršku nastupu proevropskog bloka na izborima u RS-u.

- Naša želja je potpuno iskrena: saradnja, i ne želimo učestvovati u prepiskama putem medija i međusobnom nadmudrivanju. Mnogo je važnije da se okrenemo stvarnim problemima u državi - naglasio je Nikšić.

“Spremi smo nastaviti razgovore o saradnji. Pozivamo DF da ozbiljnost demonstrira izlaskom iz vlasti u USK gdje je zajedno sa SDA. Također, pozivamo Komsića da povuče kandidaturu za Predsjedništvo BiH kako bi se otvorila mogućnost za zajedničkog kandidata”, rekao je Nišić.

On je objasnio da je kandidatura Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH legitimna, ali je pitanje da li je on zajednički kandidat ljevice.

“Ukoliko ostane samostalan, mi ćemo imati svog kandidata”, poručio je Nikšić na kraju konferencije za novinare.

Podsjetimo, u prijedlogu koji je iznio DF i koji ima sedam tačaka, predlaže se formiranje nove političke stranke iz postojeće četiri partije. Kako su predložili u DF-u, taj novi, ujedinjeni politički subjekt bi dobio novo ime, grb, zastavu i logo koji će proizlaziti iz socijaldemokratske ideje i tradicije.

Novikonjic.ba

Rate this item
(2 votes)