DOBRO JUTRO, KAKO STE: Mnoga rješenja naših problema leže u jednostavnosti i ljudskosti

Neophodno je podsjetiti se i osvijestiti neke već skoro “starinske” samozaštitne mjere koje tako službeno zvuče, a u biti se radi o našem susjedu/komšiji i nama.

Jedna od vrlo važnih samozaštitnih mjera je razvoj i održavanje dobrosusjedskih odnosa.

Nešto što je, na žalost “zamrlo” u ovo današnje vrijeme jurnjave i “gledanja svog posla” bitan je preduvijet za našu sigurnosti i uopće, osjećaj sigurnosti. U ulozi dobrog susjeda svako može dati svoj doprinos i pridonijeti njegovu razvitku, neovisno o starosnoj dobi, a ujedno i stvarati ugodniju atmosferu življenja.

Bit razvijanja dobrosusjedskog odnosa temelji se na međusobnom poznavanju, potrebi zaštite jedan drugoga, reagiranju u ime drugih, a sve u cilju zajedničkih nam vrijednosti i interesa. Zapažanjem neobičnih pojedinosti i sumnjiva ponašanja u svojoj zgradi ili četvrti, susjedovom dvorištu, ulici, dakle u svom neposrednom okruženju, te komuniciranjem o zapaženom sa susjedima, pomažemo jedni drugima da budemo na oprezu, tj. da budemo sigurniji, a međusoban osjećaj brige nam svakako stvara realan osjećaj sigurnosti i kvalitetnijeg življenja.

Koliko puta nam je dijete došlo kući iz škole s ključem oko vrata dok mi nismo blizu da ga čuvamo i svojim mu prisustvom stvaramo osjećaj isgurnosti?

Činjenica da je dobri susjed u blizini, i djetetu i nama daje mogućnost da se bolje i sigurnije osjećamo. Da ne spominjemo korist dobrosusjedskih zapažanja u slučaju neželjenih događaja u našoj ulici, zgradi ili u našem domu o čemu uvijek treba obavijestiti policiju.

Ponekad mi ili naš pažljivi susjed to možemo i spriječiti. Svaki zlonamjernik proučava navike i prepoznaje pogodno tlo za svoj naum. Dobrosusjedskim odnosima i međusobnom brigom jednih za druge sigurno ćemo mu otežati “posao” ili još bolje maknuti našu adresu s liste lakog plijena!

S A V J E T U J E M O

• održavajmo dobre odnose sa susjedima, razgovarajmo s njima;

• budimo upućeni u zbivanja u našoj okolini;

• ne zatvarajmo oči i ne okrećimo glavu ako se što događa u našem neposrednom susjedstvu ili blizini;

• ne ustručavajmo se obratiti nepoznatoj osobi koju smo zatekli na stubištu. Zlonamjernika ćemo već uljudnim pitanjem sputati u nakani.

• uočavajmo sumnjiva zbivanja i o tome obavijestimo policiju na tel: 122!

Mnoga rješenja problema leže u jednostavnosti i ljudskosti.

Dobro jutro!

Kako ste?

Tekst kreiran sa web portala...

Novikonjic.ba

Rate this item
(1 Vote)